FOTO: Zvjezdice četvrt stoljeća sjaje na nebu hrvatske glazbe

Autor: Mario Ćužić

Gala koncertom Zvjezdice su obilježile 25 godina rada. Pod ravnanjem svog Zdravka Šljivca zbor je u dvosatnom programu oduševio prepuni HNK.

Koncert u zagrebačkom HNK, kojim su Zvjezdice obilježile 25 godina postojanja, održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, koja je nazočila koncertu u društvu predsjednika Republike Ive Josipovića.

Zvjezdice su na rođedanskom koncertu izveli i ‘Djevojačke vede’, skladbu za djevojački zbor, flautu, glasovir i udaraljke koju je predsjednik Ivo Josipović napisao za dvadesetu obljetnicu Zvjezdica.


– Prezadovoljan sam večerašnjim koncertom, a večerašnja izvedba ‘Djevojačkih veda’ čini mi se da je i kvalitetnije izvedena nego na praizvedbi 2005. za 20 godina Zvjezdica – rekao je predsjednik Ivo Josipović po završetku koncerta.

Premijerka Kosor također je izrazila oduševljenje koncertom, za nju je to bila emocijama ispunjena večer koja je potvrdila da se upornim radom i voljom doista sve može postići. Uz zbor su nastupile i nekadašnje njegove članice, koje su i same ostvarile uspješne glazbene karijere, poput operne dive Martine Zadro, a a svoj doprinos rođendanskoj proslavi na kraju su dale i Nina Badrić, sestre Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac i Maja Vučić.

Nina Badrić se prisjetila kako su ona, Zdravko Šljivac i pokojna Mirela Glavaš osnovali zbor dok su igrale stolni tenis na Ribnjaku.

Na programu su bila i djela hrvatskih skladatelja Davorina Kempfa, Bože Potočnika i Drage Britvića, kao i stranih skladatelja, među kojima i Stevana Mokranjca, Claudea Debussyja, Benjamina Brittena, Franza Schuberta i Johanna Straussa mlađeg. Zvjezdice su izvele i djelo ‘Missa Apostolicum’ voditelja Bečkih dječaka Geralda Wirtha.

Zbor je nastupio uz Hrvatski komorni orkestar i Tamburaški orkestar HRT-a.

Djevojački zbor Zvjezdice jedan je od najreprezentativnijih predstavnika glazbenog Zagreba i Hrvatske. Osnovan je 18. veljače 1985. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a u zboru još uvijek pjevaju i studentice zagrebačkog sveučilišta.

Autor:Mario Ćužić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.