PRiredba Studio

(FOTO/VIDEO) USRED ŠIBENIKA: Predstava koja izvrgava ruglu malograđanski mentalitet, kukavičluk, društvenu sebičnost, dvoličnost i zle namjere

Autor: ZG/dnevno.hr

Već tradicionalno, kraj srpnja u Krešimirovu gradu obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival.  Ove godine predstoji osmo izdanje i to od 23. do 28. srpnja.

U sklopu programa Balkan Dance Projekta, kojeg čine umjetnici okupljeni iz zemalja regije – na daske HNK Šibenik 25. srpnja stiže ‘Sablazan u dolini Sv. Florijana’ – burleska rađena prema farsi ikone slovenske književnosti – Ivana Cankara.

Koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić u predstavi će posebnom vrstom pokreta prikazati burlesku u kojoj je autor izvrgnuo ruglu vitalnost i neuništivost malograđanskog mentaliteta iza kojeg se krije kukavičluk, društvena sebičnost i neodgovornost, dvoličnost, sitni interesi, a na kraju i zle namjere.


Što će se dogoditi kada u ‘rajsku’ dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od ostatka svijeta iznenada bane Sablazan i poremeti zloslutnu harmoniju Doline Svetog Florijana?

Sablazan na površinu izbacuje samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu – tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. Ivan Cankar ruglu izvrgava svu opasnost društvenog licemjerja suprotstavljajući  malograđanskim odličnicima dvoje mladih odmetnika, avanturista i kriminalaca – Petra i Jacinta, koji svojom iskrenom željom za ispunjenim životom kao uragan protutnje kroz Dolinu i živote njenih stanovnika, za trenutak uzvitlavši prašinu, sablaznivši sve i na kraju ih izigravši.

Ipak, kada uragan Petar i Jacinta prođe, maske padnu i stanovnici Doline si ogoljeni pogledaju u oči, rezultat njihovog iskustva nije promjena već uzvik: ‘Hvala Bogu, sve će opet biti po starom.’

Pred tvorcima plesne priče stoji ne mala obveza i zadatak da zadanu temu s riječi prevedu na univerzalni jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među Cankarovim redovima: “Probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Imajte hrabrosti da se vidi se u oči, imajte hrabrosti da se suočite sa svojim istinskim željama i potrebama … i živite!

I ovog puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika  – Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv.Jakova, Tvrđava Sv.Mihovila, Tvrđava Barone, te Hrvatsko narodno kazalište – bit će pozornica brojnim plesačima, koreografima te plesnim ansamblima osmog izdanja Šibenik Dance Festivala. Sve počinje svečanim otvaranjem Šibenik Dance Festivala na Tvrđavi Sv.Mihovil.
Autor:ZG/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.