Ilustracija, foto:pexels

‘FILOZOFIJA HODANJA’: Je li bolje hodati sam ili u društvu? Znamo li uopće zašto hodamo?

Autor: M.T.

Knjiga istaknutog francuskog filozofa i mislioca Frédérica Grosa ‘Filozofija hodanja’, filozofski traktat koji se bavi tumačenjem umjetnosti hodanja, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika V.B.Z.

Frédéric Gros (1965.) jedan je od najpoznatijih francuskih filozofa srednje generacije. Profesor je filozofije na Sveučilištu Pariz XII i na Institutu za političke studije u Parizu. Bavi se poviješću psihijatrije, filozofijom nasilja i kazne te zapadnjačkim poimanjem rata o čemu je napisao nekoliko knjiga i monografija. Uredio je i pripremio za tisak posljednja predavanja Michela Foucaulta na Collège de France. Živi i radi u Parizu.

“Filozofija hodanja” (2008.) njegova je najpoznatija knjiga, koja je zabilježila velik međunarodni uspjeh.

“Razmišljajmo hodajući, hodajmo razmišljajući”. Tom rečenicom Frédéric Gros, poznati francuski filozof i mislilac, veliki obožavatelj šetnji i lutanja prirodom, na jednom mjestu u svojoj knjizi “Filozofija hodanja” povezuje razmišljanje i hodanje, “te dvije najprirodnije ljudske aktivnosti”, stoji u najavi.

Hodanje je oduvijek imalo mnogo poklonika koji uviđaju njegove dobrobiti: opuštanje od napetosti, osjećaj ispunjenosti i sreće, oslobađanje mašte, užitak povezivanja s prirodom…

U nizu filozofskih meditacija prožetih mudrim, učenim i nerijetko duhovitim zapažanjima, oslanjajući se na iskustva poznatih mislilaca koji su uživali u dugim šetnjama – Nietzschea, Rousseaua, Thoreaua, Kanta, Rimbauda, Gandhija – Frédéric Gros sagledava različite načine hodanja kao oblike filozofskog čina i duhovnog iskustva: od obične šetnje i lutanja gradom ili prirodom do hodočašća, inicijacijskog putovanja i protestnog hoda…

“Što ako doista dobro razmišljamo samo hodajući? Je li bolje hodati sam ili u društvu? Što nam sve treba dok hodamo? I znamo li uopće zašto hodamo? Upravo je to ono što ova zabavna i pronicljiva knjiga nastoji rastumačiti”, stoji u najavi. “Istodobno filozofski traktat i tumačenje umjetnosti hodanja, ‘Filozofija hodanja’ oduševit će mnoge, a osobito hodače i mislioce među nama”, dodaje se.




Prijevod na hrvatski potpisuje Mirjana Brabec.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.