Foto: Promo

FILM ‘TVORNICE RADNICIMA’ OSVAJA SVIJET: Dokumentarac Srđana Kovačevića pomeo konkurenciju u Trstu!

Autor: Š. P.

“Tvornice radnicima” autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja, javlja HAVC.

Dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine okupirani tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi.

“Deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu, njezini radnici bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema tome cilju”, stoji u opisu filma.

Foto: HAVC

Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Kovačević se tijekom pet godina redovito vraćao kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.

Film “Tvornice radnicima”, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastaje u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema u vrijednosti od 2.500 eura.

Pogledajte trailer!




Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.