fbpx

‘EXAT 70’ skulpturalna instalacija Hanibala Salvara

Autor: Dnevno

‘EXAT 70’, skulpturalna instalacija Hanibala Salvara koja je izložena na 55. zagrebačkom salonu. Prema objašnjenju autora samo je dio velikog sustava skulpturalnih instalacija inspiriranih sa 70 godina djelovanja ULUPUH-a i skoro isto toliko osnivanja grupe EXAT 51 51 (Bernardi, Bregovac, Kristl, Picelj, Radić, Rašica, Richter, Srnec, Zarahović).

Prva instalacija EXAT 70 – Slatina postavljena je 28. svibnja u gradskom parku Slatina povodom 100 godina kinematografije u Slatini, Međunarodnog dana keramičara i otvorenja izložbe 4.hrvatski triennale keramike u Slatini. Zatim je povodom 70. rođendana ULUPUH-a i 20. rođendana Likovnog art dizajn centra LADICA, na 55. Zagrebačkom salonu postavljena instalacija EXAT 70 – 55 ZS, te potom instalacija EXAT 70 – AKZ na Autobusnom kolodvoru u Zagreb.

Iza toga će se u slijedećih 16 mjeseci postaviti i druge prigodne EXAT 70 instalacije u Zagrebu, po Hrvatskoj i inozemstvu, a krajem 2021. izdati publikacija EXAT 70 sa fotografijama i drugim podacima o ovom projektu suvremene umjetnosti, kojega je cilj naglasiti 70 godina ULUPUH-a (kojeg je Salvaro bio članom 38 godina) i 70 godina osnutka grupe EXAT 51, čiji su pozitivni tragovi još jako prisutni u suvremenoj umjetnosti.

Gospodine Salvaro što Vas je sve potaklo da uđete u ovaj ‘work in progress’ koji će, kao što ste izjavili, trajati do kraja 2021. godine?

U životu se ponekad pružaju neponovljive prigode koje se ustvari ne smiju propustiti. Dvije zaista značajne godišnjice te izvrsni tematski okvir 55. zagrebačkog salona bile dovoljno atraktivne i poticajne da mi u realizaciji znatno pomognu tvrtke MODEL pakiranja, MAJC, CHEMACO, ARTO, PRVOMAJSKA, tiskara GRAFORAD i još neki donatori koji su željeli ostati anonimni. Naime iako smo svjedoci sve slabije društvene potpore mnogim umjetnicima koji više nisu u modi ili ih se smatra zastarjelima ili nemaju znanaca u raznim komisijama i slično, jedna tiha, skoro nepoznata Hrvatska, je ustvari puno kulturnija nego što se misli. A to jako raduje i garantira još dosta ugodnih iznenađenja.

Objasnite nam malo pobliže ‘program art in progrees’?

Dakle, već u ponedjelak 13, srpnja u 12:00 sati, u galeriji Zvonimir možemo vidjeti dio instalacije pod nazivom EXAT 70 – MODEL . Tvrtka MODEL osigurala je sve kutije za izradu konsruktivnih elemenata. Zatim krajem srpnja postavlja instalacija u velikom foajeu Nacionalne Sveučilišne Knjižnice, a krajem kolovoza u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. I tako na raznim zgodnim lokacijama u Hrvatskoj i inozemstvu gdje cirkulia dosta osoba sve do kraja studenog 2021. kada će se napraviti jedan obimniji katalog s fotografijama podacima i eventualno osvrtima na ovaj projekt. Kako su exatovci, ULUPUH pa i ja osobno dosta djelovali i u inozenstvu, to ne čudi što već za izložbu u galeriji Zvomomir imamo poemu ‘Plavetnilo’ koju je komponirala poznata indijska novinarka i poetessa N. Kalyani, piše Otvoreno.hr.

Plavetnilo:
Iz ogromnih oceana
Na bezgranično nebo
Mnoge nijanse plave
Piramida života
Uporište
Vrhunac
Obuhvaćajući život
Podrška
Snaga
Stabilnost
Ljudski život –
Razne njegove aktivnosti
Održavanje života
Zaštita života
podiže
bujnost i punoću.
N. Kalyani: EXAT 70

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.