Foto: Screenshot/Arheološki muzej u Zagrebu

EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE: Sedamnaest institucija udružilo se i ponudilo niz zanimljivog sadržaja

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

Od 17. do 19. lipnja 2022. godine održat će se Europski dani arheologije u Hrvatskoj. Sedamnaest institucija udružilo se i ponudilo niz besplatnih sadržaja kako bi zainteresiranoj publici u ova tri dana približilo arheologiju.

Sve znatiželjnike, zaljubljenike u povijest i arheologiju poziva se na zajedničko obilježavanje Europskih dana arheologije od 17. do 19. lipnja. Očekuju vas stručna vodstva, arheološki lokaliteti, radionice, igraonice, arheološki kamp za djecu i mlade, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, pub kviz, projekcije filmova, manifestacije i virtualne izložbe i virtualna stvarnost.

Provjerite program, pregledajte virtualne sadržaje, organizirajte posjet ili izlet na vrijeme i pridružite nam se u muzejima, na fakultetima, arheološkom lokalitetima i manifestacijama! Na Europskim danima arheologije 2022. u Hrvatskoj sudjeluju Institut za arheologiju, Arheološki muzej Narona, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Gradski muzej Karlovac, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Vukovar, Muzej grada Trogira, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej vučedolske kulture, Zavičajni muzej Poreštine, Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna, Općina Kaptol i Arheološki muzej U Zagrebu kao glavni organizator za Hrvatsku.

U subotu, 18. lipnja Arheološki muzej u Zagrebu započinje svoj program u 9:30 stručnim vodstvom „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ koje započinje okupljanjem i početkom ture u predvorju Arheološkog muzeja u Zagrebu. Muzejska akcija Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. inverzija je u kojoj arheološki i paleontološki predmeti, u vidu svojih kopija, izlaze iz muzeja u vrevu gradskih ulica. Nadgrobni spomenik Rimljanke Akonije Salvije na Kaptolu, koplje i srpovi bez čekića u Dežmanovoj, mamut u Gavelli, rimski car na Trgu bana Jelačića, Hadrijan na zgradi suda ili bradati Rimljanini u Petrinjskoj, osim u muzejskim vitrinama žive i na gradskim ulicama, na mjestima gdje su pronađeni. Kakav je njihov povijesni i kulturni značaj, što svjedoče, pamti li ih itko, kako su pronađeni i što uopće rade na cesti kada im je mjesto u muzeju, saznat ćete na tematski oblikovanoj šetnji Zagrebom, dok ga, doduše, još ni bilo.

Drugo događanje, u subotu, 18. lipnja počinje u 21 sat u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, a radi se o projekciji filma „Putovanja Gagliane grosse – Uzbudljiva priča o kasnorenesansnom mletačkom trgovačkom brodu“ u kojem polazeći s otočića Gnalić, s mjesta brodoloma mletačkog trgovačkog broda potonulog 1583., pratimo priču o brodu Gagliana grossa obuhvaća čitavu renesansnu Europu, istočni Mediteran, pa čak i Peru; dotiče se velikih događaja koji su obilježili renesansno doba i upoznaje nas s glavnim protagonistima na povijesnoj sceni kao i s likovima iz svakodnevnog života o kojima ne pišu udžbenici povijesti. Dokumentarni film rezultat je projekta COST Action 18140 People in Motion: Entangled Histories of Displacement across the Mediterranean – PIMo. Film je na engleskom jeziku, nema hrvatskih titlova. Dugogodišnja suradnja Irene Radić Rossi s Mirelom Krnetom i Costom Ipsom (RED Studio) dovela je do realizacije ovog dokumentarnog filma o istraživanju broda potonulog kod otočića Gnalića.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.




Sudjelovanje u svim događanjima je besplatno!

Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.