Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Drama ‘Emet’ osječkog HNK-a prilično je mračna priča, ali istodobno i priča u kojoj će se apsolutno svi prepoznati

Autor: Dnevno.hr

Nova premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, drama “Emet”, koju po djelu osječke književnice Ivane Šojat režira slovenski redatelj Samo Strelec, bit će izvedena u subotu, 10. studenoga, najavljeno je na konferenciji za novinare u HNK-u.

Intendant Božidar Šnajder rekao je kako je Kazališnom vijeću najprije predložio da se na repertoar postavi drama Ivane Šojat “Agregatna stanja”, ali su naknadno odlučili da je predstava “Emet” primjerenija za uprizorenje te da na bolji način predstavlja autoricu.

“Ne znam hoće li predstava biti antologijska, ali će biti apsolutno gledana i siguran sam da će privući pozornost publike i kritike”, ocijenio je Šnajder.

Autorica Ivana Šojat ističe kako je u pitanju “prilično mračna priča, ali istodobno i priča u kojoj će se apsolutno svi prepoznati, u kojoj će ljudi prepoznavati obiteljske tradicije i odnose”.

“Emet” je poruka ljudima da trebaju razmotriti svoje rane i traume, suočiti se s njima, jer putujući kroz život s ranama ne škodimo samo sebi, nego i drugima, jer ih projiciramo na druge”, rekla je Šojat.

Smatra kako je ovo predstava koja se temelji na redatelju i njegovoj viziji, ali isto tako i na glumcima, njihovu daru i talentu.

Redatelj Strelec istaknuo je kako je u pitanju humano, potpuno apolitično i intimističko djelo, koje se tiče svakoga čovjeka, jer propituje pitanja života i smrti te pokazuje koliko je teško i problematično biti čovjek, već na initmnoj razini, izvan društvenog, političkog ili nekog drugog konteksta.




U predstavi o slikarici Luciji i njezinim anđelima i pokojnicima koji joj iz onostranog šalju istine o tajnama njezine obitelji, uz ostale nastupaju Matea Grabić-Ćaćić, Ljiljana Krička-Mitrović, Anita Schmidt, Ivana Gudelj-Tešija, Aleksandar Bodanović i Davor Panić.

Scenografiju za predstavu osmislio je redatelj Strelec, autorica dramatizacije je Maja Gregl, kostimograf Krešimir Tomac, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a glazbeni suradnik Igor Valeri.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.