Dosad nepoznata djela Picassa u Mimari

Autor: M. T./dnevno.hr

Dva dosad nepoznata djela slavnog Pabla Picassa s početka 20. stoljeća –  ulje na platnu “Žena i gitara“ i kolaž “Mandolina i gitara” izložena su u ponedjeljak navečer u zagrebačkom Muzeju Mimara, na izložbi “Otkrivajući remek djela”.

Izložba je i uoči svog otvorenja izazvala veliko zanimanje javnosti, ponajviše zbog pitanja o tome jesu li djela originali ili nisu, pa je i samo otvorenje iskorišteno da stručnjaci koji su proteklih dvadesetak godina radili na njima progovore o tome.

Vladan Desnica, s Prirodoslovnog laboratorija Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, predstavio je postupke provedene na slikama, od  fizikalno-kemijskih analiza i infracrvenih snimaka do spektroskopije.

Po njegovim riječima, provedene analize i identificirani pigmenti odgovaraju radovima Pabla Picassa iz navedenog vremenskog perioda i u suglasnosti su sa znanstvenim istraživanjima radova iz tog perioda, pa se može reći da se vrlo vjerojatno radi o autentičnom Picassu.

“Kod Picassa znamo koliko je volio eksperimentirati, nabavljao je boje iz različitih područja što nam otežava analize, ali im daje i dodatni izazov i zabavu”, ustvrdio je.

Američki kipar hrvatskog podrijetla Nick Kačić Miošić, koji već desetak godina proučava ta Picassova djela s historiografskog aspekta, predočio je svoje istraživanje kolaža za koji kaže da je kod Picassa predstavljao žurnal njegova života.

“Svaki komad papira, isječak iz novina, notni zapis, pažljivo je čuvao i lijepio, to je bio njegov život, a tako smo i otkrili da je kolaž posvetio svojoj ljubavnici Lili”, rekao je.

Kačić Miošić je istaknuo kako se “nastavno na njihov višegodišnji znanstveni i historiografski rad može sa sigurnošću reći da su to autentična djela Pabla Picassa”.

Lada Ratković Bukovčan, ravnateljca Muzeja Mimara, rekla je da “susresti se s Picassovim djelima znači susresti se s temeljnicama od nemjerljivog značenja za zahuktalu umjetnost 20. stoljeća”.

Smatra kako izložba u Mimari ima više značenja, među ostalim predstavlja prezentaciju brojnih znanstvenih postupaka i analiza, pigmenata, mišljenja grafologa i povjesničara umjetnosti, što joj daje i “edukativnu znanstvenu širinu” koja može biti poticaj za način priprema budućih sličnih projekata.

Dodala je da je imala sreću poznavati i surađivati s donatorom Antom Topićem Mimarom i iz njegova života vidjeti kako vrhunsko ostvarenje može izniknuti iz takve predanosti umjetnosti. “Upravo je ovaj muzej utemeljen na sjajnom fundusu, zbirci donatora pa pustimo da i ova djela budu prezentirana u nekoj od budućih nezaobilaznih zbirka umjetnina”, napomenula je.

Picassova djela izložena su, uz posebno osiguranje i uvjete, u Kolekcionarskoj sobi Muzeja Mimara, u koju su posjetitelji na otvorenju ulazili u skupinama. Mogu se razgledati do 29. prosinca.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.