Foto: Drazen Sokcevic

Dokumentarna predstava Cure obrađuje osjetljivu temu: Uskoro u Splitu uz ograničenje publike

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Predstava “Cure” Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj u natjecateljskom je programu 34. Marulićevih dana na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu 24. travnja s početkom u 20 sati.

Ova dokumentarna predstava nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka u dobi od oko osamdeset godina. Koprodukcija je to Umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, HNK-a Ivana pl. Zajca i Zavoda VIDNE, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i MASKA Ljubljana. S obzirom na tematiku predstave, autorice je ne smatraju primjerenom mlađima od 14 godina.

Glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, koje su uz Tjašu Črnigoj i Tijanu Todorović autorice projekta, bave se temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Otvaraju pitanja što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti.

Foto: Drazen Sokcevic

Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću sram, užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima se inače ne priča. Predstava, kroz osobne ženske priče, ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema.

Kolektiv „Igralke“ čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Ove profesionalne glumice imaju pozadinu završenih fakulteta socijalne antropologije i menadžmenta u kulturi, komparativne književnosti i rusistike te logopedije, a samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice.

Foto: Drazen Sokcevic

U tzv. popratnom festivalskom programu Gorana Gita Galić, licencirani vodič, provest će zainteresirane po gradskoj jezgri u besplatnoj edukativnoj šetnji nazvanoj “Moj brat Marko“, a u Palači Maruić u Papalićevoj ulici 4 s početkom u 18h bit će održana znanstveno-književna “Večer s Marulićem“.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.