Dnevno.hr

Dodjelom nagrade Lenditi Zeqiraj svečano završen 10. One Take Film Festival

Autor: Marina Tenžera

Dodjelom Grand Prixa filmu ‘”grada/Fence”, autorice Lendite Zeqiraj svečano je u zagrebačkom kinu “Tuškanac” završen 10. One Take Film Festival.

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, autoru Vladislavu Kneževiću za film “Colonello Futurista”, izvijestili su u nedjelju organizatori.

Tročlani žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica te filmski redatelji Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, Grand Prix 10. One Take Film Festivala dodijelili su filmu “Ograda/Fence”, autorice Lendite Zeqiraj, uz obrazloženje: “Kamera virtuozno, gotovo dokumentaristički prati komadić života u krugu između kuće, dvorišta i ulice i u jednom kadru spaja različita vremena, sublimira istovremene mogućnosti i nemogućnosti, njeguje obiteljske i susjedske bliskosti, a istodobno ukazuje na nepremostive generacijske i svjetonazorske antagonizme. Postupak snimanja u jednom kadru ovom filmu stoga daje dimenziju koja ne bi mogla biti postignuta ni na jedan drugi način”.

Video pozivom obratila se i autorica filma koja je zahvalila na nagradi i dodala: “Zagreb i školovanje u Zagrebu uvijek mi je bio san, pa mi se potvrda profesionalaca iz Zagreba čini kao ostvarenje sna”.

Žiri je Posebnim priznanjem odlučio nagraditi redatelja Dominika Györgija za film “Sljedeća/The next one” uz obrazloženje: “Izuzetno vještim i promišljenim korištenjem kamere gotovo subjektivnog jednog kadra postignut je snažan psihološki naboj ovog filma koji evocira neka gruba prošla vremena ali ispunjava zebnjom i misao na buduća”.

Video pozivom iz Slovačke obratio se autor i zahvalio žiriju na nagradi riječima: “Pozdrav Zagrebu i jako sam sretan na posebnom priznanju. Dodao je da u ovim teškim vremenima trebamo svi ostati jaki, vjerovati u bolju budućnost i biti dobri jedni prema drugima”.

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano umrlog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.




Tročlani žiri u sastavu Dina Pokrajac, filmska kritičarka, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović dodijelili su nagradu Vladislavu Kneževiću za film “Colonello Futurista” kao vrhunskom djelu.

Na kraju svečanosti, direktorica festivala Sanja Šamanović zahvalila se publici, i onoj koja je filmove pratila online i onoj koja je u ovim neuobičajenim vremenima odlučila pratiti festival uživo u kinu Tuškanac.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.