screenshot

Dimitrije Popović otkrio zašto je odabrao Severinu za prezentaciju biblijske žene

Autor: Dnevno.hr

U Pressingu N1 televizije Petra Štefanića gostovao je slikar Dimitrije Popović.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Popović je komenitrao činjenicu da je jedan od općeprihvaćenih autora o kojem se pretežno govori pozitivno. Rekao je da je u njegovom djelu dominantna pozitivna varijanta što se tiče odjeka radova, javnih priznanja i interesa za izložbu.

U Hrvatsku je iz crnogorskog Cetinja došao s dvadeset godina. Kaže da pripada i hrvatskom i crnogorskom krugu te da ga vani predstavljaju kao hrvatskog i crnogorskog umjetnika. Popović je rođen u Cetinju 1951. i ističe da je sve više vezan za Cetinje te da sve više vremena provodi tamo.

“Cetinje je zanimljiv grad, mogao bi puno govoriti o Cetinju. To je grad u kotlini, na nadmorskoj visini od 700 metara , a blizu je mora. Taj obruč kameni čini jedan ambivalentan odnos. Mislite da te visoko i na dnu”, rekao je Popović

“Milo Đukanović odlično vodi državu. Crna gora je ušla u NATO, ekspanzija turizma. Putevi su bolji. Podgorica je skroz promijenjena. Sad je to europski grad. Dominira pozitivna ocjena”, komentirao je slikar stanje u svojoj rodnoj zemlji.

U medijima je odjeknula promocija njegove knjige u kojoj se bavi trima biblijskim ženskim likovima. Na predstavljanju je bila manekenka s lubanjom u krilu.

“Manekenku sam postavio kao instalaciju. Lubanja nije bila želja za šokiranjem, nego simbolika postavljanja lubanja na mjestu gdje se stvara život i prestaje”, objasnio je slikar koji priznaje da je fasciniran ljudskim tijelom i da su mu žene vječna inspiracija

Osvrnuo se i na svoj portet Dražena Petrovića koji se nalazi u Lausannei u Olimpijskom muzeju. Kaže da je dobio albume od Draženove majke te da je izabrao one koje su mu omogućile portet u kojem bi se objedinila Draženova pobjeda i tragičan kraj.

Veliki štovatelj Popovićeve umjetnosti je poznati glumac Pierce Brosnan koji ga je posjetio u Cetinju kada je snimao film Mamma Mia na Visu.

Komentirao je i svoju suradnju sa Severinom. Kaže da ga je nekoliko ljudi kritiziralo jer nisu bili prisutni na tom performansu.

“Ja ne ulazim u njen privatni život, ali za nju mogu reći samo dobre riječi, izuzetno profesionalna i dobra osoba. Želio sam osuvremeniti jedan biblijski lik kroz lik suvremene žene. U Bibliji je na Herodotovom dvoru bila Saloma i za nju je izrazito odgovarala Saloma”, rekao je Popović.

screenshot

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.