Ciklus filmskih projekcija u Labinu

Autor: M. T./dnevno.hr

U ponedjeljak, 19. listopada, u 15 sati, u labinskom Malom teatru/Circolu započinje jednomjesečni ciklus filmskih projekcija u okviru 3. Bijenala industrijske umjetnosti otvorenog prošlog vikenda u Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu s radovima sedamdesetak međunarodnih i domaćih umjetnik/ca.

U Circolu će se u nekoliko termina prikazivati epski filmovi: šestosatni “River of Fundament” cijenjenog američkog umjetnika Matthewa Barneya i vizualno impresivni eko-dokumentarac “Zemlja” višestruko nagrađivanog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera.

Uz “Cremaster Cycle” (1994.-2002.), jedno od najpoznatijih Barnyevih djela je epski eksperimentalni film “River of Fundament”, odnosno uprizorenje netradicionalne opere izvedene u nekoliko činova diljem američkih krajolika. Film prati Normana Mailera na putovanju kroz sedam mitoloških stanja njegove duše, djelomično utemeljenih na njegovom romanu “Drevne večeri” (1983). U paralelnom narativu ispričana je priča o američkoj automobilskoj industriji, jezikom moderne industrijske prerade i recikliranja. Film traje 6 sati i prikazuje se s pauzama.

Dokumentarnim filmom “Zemlja” (2019.) austrijski višestruko nagrađivani redatelj Nikolaus Geyrhalter istražuje doba antropocena promatrajući ljude u rudnicima, kamenolomima i velikim gradilištima u njihovoj stalnoj borbi za osvajanje planeta. Eko-dokumentarac sniman na 7 vizualno impresivnih lokacija u Sjevernoj Americi i Europi pokazuje kako je iskopavanje odlučujući geološki čimbenik u uništavanju planete. Naime, samo u jednom danu čovjek iskopa 156 milijuna tona kamenja i zemlje, a godišnje i nekoliko bilijuna tona. Geyrhalter, koji u svojim filmovima uvijek sam režira i snima, poznat je po svom osobnom kinematografskom potpisu – prikazuje ljude i prostore bez ikakvog komentara, i tako publici daje slobodu interpretacije.

3. Bijenale industrijske umjetnosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.