Brojke i slova otkriveni u očima Mona Lise

Autor: V.T.

U tami zjenica djevojke s predivnim osmijehom skrivena su sićušna slova i brojke. Je li riječ o ljubavnoj poruci, ili je Mona Lisa u stvari autoportret umjetnika?

Najviše je pažnje do sada privlačio njezin zagonetni osmijeh, ali Mona Lisa se našla u središtu nove misterije. ‘Detektivi umjetnosti’ primijetili su, naime, nešto u njezinim očima.

U tami njezinih zjenica skrivena su sićušna slova i brojke, koje je tamo smjestio umjetnik Leonardo da Vinci, a otkrivena su zahvaljujući tehnikama za veliko uvećanje. Talijanski povjesničari otkrili su da povećanjem njezinih očiju otkriva, u jednom oku na primjer, autorove inicijale, slova L i V, a vjeruju kako jedva vidljiva slova i brojke predstavljaju pravi Da Vincijev kod, javlja Daily Mail. Ovo otkriće kao da dolazi sa stranica best-sellera Dana Browna ‘The Da Vinci Code’, u kojem Mona Lisa čuva tajne tragove o Svetom Gralu.

Silvano Vinceti, predsjednik talijanske Zaklade za nacionalnu baštinu koja je i otkrila simbole kaže:

– Golom oku simboli nisu vidljivi, ali se vrlo jasno vide kroz povećalo. U desnom su oku autorovi inicijali, dok simbole u lijevom oku nje lako definirati. Čini se da su to slova CE, ili slovo B. U pozadini se vidi broj 72, a možda je to i slovo L i broj 2. Ne smijemo zaboraviti da je slika stara više od 500 godina i da više nije tako oštra i jasna kao nekad.

Poznato je kako je Da Vinci volio zagonetke, pa povjesničari vjeruju da je naslikao sebe kao ženu, odnosno da je Mona Lisa u stvari autoportret, koji je u zadnjim godinama svoga života nosio uvijek sa sobom.

Stoga grupa povjesničara traži dozvolu da ekshumiraju njegovo tijelo, kako bi prema lubanji rekonstruirali njegovo lice i ustanovili je li Mona Lisa u stvari svojevrstan autoportret umjetnika.

Također, u svome je radu koristio simbole koji su skrivali poruke, pa neki vjeruju da su i novootkriveni simboli u očima možda ljubavna poruka djevojci na slici.




Slika Mona Lisa u vlasništvu je francuske Vlade i izložena je u muzeju Louvre u Parizu.

Autor:V.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.