BIJENALE SLIKARSTVA Grand Prix Zoltanu Novaku

Autor: M. T./dnevno.hr

Slikar Zoltan Novak dobitnik je HPB Grand Prix nagrade 5. Bijenala slikarstva, slikarica Tara Beata Racz HPB nagrade za mladog umjetnika, a slikari Lea Popinjač i Andrej Tomić laureati su nagrade “Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku”, objavljeno u srijedu navečer u Domu HDLU-a.

Laureati su na svečanosti u Domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) i primili ta vrijedna priznanja za njihovo umjetničko stvaralaštvo. Nagrade imaju i novčani iznos pa tako, zahvaljujući glavnom sponzoru – Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), za Grand Prix on iznosi 20 tisuća kuna, a za nagradu za mladog umjetnika deset tisuća kuna.

Nagradu “Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku” pokrenuo je pak anonimni filantrop, potaknut opusom preminulih umjetnika Ive Vraneković i Vladimira Dodiga Trokuta, a kao poticaj radu i produkciji mladim umjetnicima. Svako od dvoje ovogodišnjih laureata dobio je deset tisuća kuna, a nagrada će im omogućiti i samostalne izložbe u Galeriji Karas.

Dobitnike nagrada proglasila je ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka, a kratka obrazloženja nagrada pročitao predsjednik Upravnog odbora HDLU-a Tomislav Buntak.

Buntak je  rekao kako se u osvrtu na hrvatsku likovnu scenu proteklih nekoliko godina nikako ne može zaobići ime Zoltana Novaka  – od njegovih izložaba u Umjetničkome paviljonu i ovogodišnje u MSU kojom je slikarski obilježio 2019. Na tim izložbama, istaknuo je, svjedočili smo Novakovoj nepresušnoj slikarskoj energiji, osobnom svijetu, te kontinuitetu još od 80-tih godina prošloga stoljeća kada se umjetnik javlja na slikarskoj sceni.

Tara Beata Racz pripada pak najmlađoj slikarskoj generaciji, a na ovom Bijenalu predstavila se kolorističkom serijom slika florealnih oblika. Kako je to rekao Buntak, njezino slikarstvo predstavlja novu generaciju koja dolazi, želi stvarati svoj identitet, otvarati nove teme, slikati drukčije slike i govoriti o novim temama koje svako novo vrijeme i generacija oblikuje na svoj način.

Odbor za dodjelu nagrada 5. bijenala slikarstva činili su Tomislav Buntak, Danko Friščić i Zlatan Vrkljan s Akademije likovnih umjetnosti (ALU), akademik Tonko Maroević  i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) Snježana Pintarić.




O Nagradi “Iva Vraneković  – Vladimir Dodig Trokut, umjetnik umjetnik” koja se dodjeljuje izvan službene konkurencije 5. bijenala slikarstva odlučio je odbora u sastavu –  Nikola Albaneže, Tomislav Buntak te anonimni filantrop.

Na svečanosti je pročitan i kraći prigodan tekst anonimnoga filantropa koji je počeo riječima –  “Ako ti je dom svemir i umjetnost, jasno da si beskućnik među ljudima… i tražitelj kulturnog azila za svoje svjetove…”

Zapisao je i kako “kulturne manifestacije – kao što je npr. Bijenale slikarstva, na kojemu su na vrlo delikatno lirske i snažno ekspresivne načine nastanjeni pluraliteti formi i njihovi sadržaji – svjedoče o snazi i ljepoti najfascinantnije riječi ljudskog roda, koja na svim različitim jezicima ovoga svijeta znači ono najplemenitije u nama, a to najplemenitije svoju akustičnu ekspresiju ima u izgovorenoj ljudskoj riječi Ljubav”.




Za anonimnoga filantropa, ta najfascinantnija riječ izgovorena je na Bijenalu slikarstva u slikama koje su stvorene za naše oči koje ih promatraju. Zahvalio je mladim umjetnicima i smatra kako iz  “njihovog primjera rastu spoznaje o potrebi filantropije na hrvatskoj kulturnoj sceni, kao što je to ustaljeni običaj u ostatku Europe, kako preko ekonomskih korporacija u vidu sponzorstva i donacija, tako i preko vrlo delikatno osviještenih pojedinaca, koji imaju intelektualni i financijski kapacitet za to”.

“Poželjno je da se tako što regulira adekvatnim zakonom te da se time pruži poticaj širenju svijesti i prakse filantropije. To je jedan od najbitnijih izazova Ministarstva kulture Republike Hrvatske jer je u pitanju gola opstojnost likovne kulture”, poručio je anonimni filantrop.

Svake dvije godine na Bijenalu slikarstva predstavlja se trenutačno stanje hrvatske slikarske pozornice izložbom koja predstavlja širok presjek likovnoga stvaralaštva naraštaja koje ju aktivno oblikuju, a ove godine predstavilo se ukupno 45 slikarica i slikara.

Bijenale slikarstva pokrenuo je HDLU  je 2011. a u njegovu sklopu su i izložbe inozemnih autora, a ove godine to je izložba “The Leipzig Connection” iz Leipziga na kojoj su predstavljene četiri generacije tamošnjih umjetnika, pod kustoskim konceptom Marka Gisbournea, jednoga od najuglednijih i najcjenjenijih europskih kustosa i povjesničara umjetnosti.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.