Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Barufe’ – najbolja predstava 42. Dana satire Fadila Hadžića

Autor: Hina

Najbolja predstava u cjelini 42. Dana satire Fadila Hadžića je predstava “Barufe” Carla Goldinija u adaptaciji Predraga Lucića, režiji Vite Taufera i izvedbi kazališta iz Kopra, Pule, Nove Gorice i Trsta, te joj je u četvrtak na svečanosti u Satiričkom kazalištu Kerempuh pripala Velika nagrada “Večernjeg lista”.

Svečanom dodjelom nagrada završeni su 42. Dani satire Fadila Hadžića, koji su trajali od 5. do 21. lipnja, a u službenoj konkurenciji nastupilo je 12 kazališta, pet inozemnih, jedna inozemno-hrvatska produkcija i šest hrvatskih kazališta. Predstave su se, osim u Kerempuhu, gledale i u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, Teatru &TD te u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Kako je istaknuo ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović, ocjenjivački sud u kojem su bili dramski umjetnik i nacionalni prvak Goran Grgić, dramaturginja Ana Prolić te novinarka i kazališna kritičarka Večernjega lista Bojana Radović imao je doista zahtjevan posao.

Polazište najbolje predstave su Goldonijeve “Ribarske svađe”, koje je pokojni Predrag Lucić smjestio u splitsku Varoš i tako je, istaknuto je u obrazloženju nagrade, “nastala predstava ‘ Barufe’ u kojoj zadivljuje način na koji se jezičnim bravurama uz obilje živopisnih psovki isprepliću hrvatski, istrijanski, slovenski i talijanski, u kojoj se trača, ljubi, svađa i udara, sve to na ‘entoj potenciji’ temperamenta kakav samo more stvara”.

“Barufe” su izveli glumci Gledališča Koper, Gradskoga kazališta Pula, Slovenskoga narodnog gledališča Nova Gorica i Stalnoga gledališča Trst.

Magelli najbolji redatelj, Jelčiću nagrada za najbolji tekst, najbolji glumci Vejzović i Đokić

Na svečanosti su nagrađeni brojne glumice i glumci i dvojica redatelja za izuzetne glumačke interpretacije i režije.
Tako je Paolo Magelli nagrađen za najbolju režiju predstave “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” Joëla Pommerata u izvedbi Gradskoga dramskog kazališta Gavella, a Bobo Jelčić za najbolji tekst predstave “Govori glasnije!” koju je i režirao, a izveli su je glumci Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Glavna nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jadranki Đokić za ulogu u “Govori glasnije!”, dok je Enes Vejzović primio nagradu za najbolju mušku ulogu “Mladen Crnobrnja Gumbek” za ulogu u predstavi Joëla Pommerata “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

Nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobila je Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi Borislava Pekića “Korešpondencija” u režiji Gorčina Stojanovića i izvedbi Zvezdara teatra iz Beograda.
Glumici Petri Svrtan pripala je Nagrada “Sabrija Biser” za mladu glumicu/glumca za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike u dvije predstave – “Govori glasnije!” i “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su Linda Begonja za ulogu Pastorke u predstavi Luigija Pirandella “Šest likova traži autora” u režiji Olivera Frljića i izvedbi Satiričkoga kazališta Kerempuh, Kristijan Guček za ulogu Đovanina Temperina u predstavi “Barufe”, Marko Makovičić za ulogu u “Govori glasnije!”, te Jelena Miholjević i Barbara Nola za uloge u predstavi “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

Tri posebna priznanja dobili su ansambl predstave “Kičma” Ingrid Lausund u režiji Veljka Mićunovića i izvebi Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta Népszínház Subotica za kolektivnu igru, Oliver Frljić za adaptaciju teksta Luigijja Pirandella “Šest likova traži autora” i autorski tim predstave Željka Zorice Šiša “Ljubavni slučaj Fahrije P.” u režiji Zlatka Burića i izvedbi Teatra &TD za prijenos umjetničkog opusa Željka Zorice Šiša u kazališni medij.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.