fbpx
Fotoi: Dalmacija danas

ATRAKTIVAN DOGAĐAJ: Šesnaesta (Digitalna) Noć muzeja

Autor: M.T.

Sudjelovanje u šesnaestoj po redu (Digitalnoj) Noći muzeja, prijavio je 171 sudionik, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja, iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja  i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom covida 19,  u Hrvatskoj i razornim  potresom u Zagrebu, a nedavno u  Petrinji, Sisku i Glini,  većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu. Organiziranje Digitalne Noći muzeja, iskazuje se veliki interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnostima putem digitalnih medija.

Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će u Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 -23.00 sati,  pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr , kao i putem
društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova.

Također, atraktivnosti događaja doprinijet će i HRT, koja priprema poseban program na HTV u kojima će predstaviti najatraktivnije  virtualne programe  i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima. Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost  posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja proteklih godina, organizatori šesnaeste po redu Noći muzeja ukazuju na značenje opstojnosti muzeja u uvjetima globalne krize, te će zajedeno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da sudjeluje i uživa u virtualnim izdanjima pripremljenih događanja.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, doprinijele su brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije, kreirajući  atraktivne programi, koji su privlačili kako  tradicionalnu muzejsku publika tako i “novu publiku”, koja je dijelom potekla i nastala i na programima  Noći muzeja.
Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.