Ilustracija / Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

150. OBLJETNICA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE: Očekuje vas bogat program

Autor: M.T.

Svečani koncert kojim Zagrebačka filharmonija proslavlja 150. obljetnicu održat će se u četvrtak, 25. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bez publike, ali u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatske radiotelevizije.

Kako se ističe u najavi, Zagrebačka filharmonija ne prestaje djelovati ni u najtežim povijesnim trenutcima. Ovogodišnji slogan sezone, “Grlimo vas glazbom”, protkan je kroz cjelokupnu povijest orkestra, dugačak period ispunjen nebrojenim koncertnim nastupima, turnejama, suradnjama s vrhunskim glazbenicima cijeloga svijeta i nerijetkim ovacijama publike.

Svečanim koncertom kojim taj orkestar slavi svoju 150. obljetnicu ravnat će nedavno izabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, a na programu su Dramatska predigra, op. 25a Blagoja Berse, Vltava Bedricha Smetane, Nokturno i Kamene zvijezde Dubravka Palanovića te Bolero Mauricea Ravela.

Koncert će započeti tematski ozbiljnom Bersinom Dramatskom uvertirom, op. 25a koja je skladana krajem 19. stoljeća, nedugo nakon nastajanja Zagrebačke filharmonije. Dramatska uvertira trebala je biti prvi stavak nedovršene Simfonije u c-molu na čijoj naslovnici je skladatelj dopisao: “Četiri moje životne uspomene”, a zatim i “Tragična simfonija (svaki čovjek doživljava neku tragediju”).

Vltava, simfonijska pjesma Bedřicha Smetane najpopularnija je iz ciklusa Moja domovina (1874.-1879.). Vltava je satkana od uzvišene ljubavi prema domovini, naciji i zavičaju.

U 21. stoljeću Zagrebačka filharmonija i dalje nastupa u svom Zagrebu, u Hrvatskoj i diljem svijeta, a svestranost i kvalitetu glazbenika koji čine orkestar dokazuju Nokturno i Kamene zvijezde, dva stavka iz Suite iz Hrvatske suvremenog hrvatskog skladatelja i člana dionice kontrabasa Zagrebačke filharmonije – Dubravka Palanovića.

Svečani koncert završit će Bolerom, najpoznatijom skladbom Mauricea Ravela. Uz konstantni ritam, kroz skladbu se postepeno predstavljaju instrumenti. Čarobnim vezom uvijek iste teme, skladba dovodi do punog volumena i raskoši simfonijskog orkestralnog zvuka.




U povodu obilježavanja 150 godina djelovanja orkestra Zagrebačke filaharmonije, ravnatelj Mirko Boch uručit će priznanja gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću, koji nastavlja sudjelovati kao podrška u rastu orkestra na čelu Grada Zagreba, koji je osnivač Zagrebačke filharmonije, glazbenoj kritičarki Jagodi Martinčević, Obrtničkoj komori Zagreb u znak zahvale za plodonosnu višegodišnju suradnju, te Michaelu Markoti, meceni Zagrebačke filharmonije i njezine godišnje nagrade Mladi glazbenik godine.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.