Pixabay/Ilustracija

Znate li što je Vrtanj? Ovo specifično jelo morate imati na svom stolu

Autor: Dnevno

Za uskrsne blagdane u Zagorju se peku vrtanji. Vrtanj je specifični kruh koji se nosi na blagoslov, a svoju posebitost ima jer se radi od vode u kojoj se kuhala šunka ili dimljeno meso.

Sastojci:
pšenično brašno (količina po želji)
svježa germa
malo toploga mlijeka
malo šećera
topla voda
mlaka voda u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek
papar
2 jaja (jedno za tijesto, jedno za premzivanje)

Priprema:

  1. Kvasac otopiti u pola šalice mlijeka sa 2 žlice šećera, ostaviti da se diže.
  2. Staviti brašno u veću posudu, dodati odrađeni kvasac i zamijesiti s vodom od šunke. Sol nije potrebno dodavati jer je voda u kojoj se šunka kuhala dovoljno slana i masna.
  3. Ostaviti tijesto da se diže na toplom (na sobnoj temperaturi) i da udvostruči volumen. Tijesto se ne smije “prehladiti” pa se u prostoriji ne smiju otvarati prozori i vrata.
  4. Tijesto potom premijesiti pa ga oblikovati u deblji valjak i krajeve prebaciti jedan preko drugog. Možete ostaviti rupu u sredini u koju nakon pečenja položite ukrašeno jaje, a možete kruh oblikovati u klasičnu kuglu koju ukrasite nekim uskrsnim motivom.
Photo: Božica Brkan / Oblizeki

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.