VIDEO: Bakekwell pita – badem nikada nije bio ukusniji

Autor: P.R.

Miris doma, svježe mljevenih badema, ognjišta koja se tek lagano počinju zagrijavati za zimu u pitoresknom gradiću podsjeća samo na predstojeća prohladna sumračja kada se najljepše stisnuti uz voljenu osobu i komad slatke pite.

Gotovo da se može namirisati slasna pita od badema, pita Bakewell, koja dolazi iz istoimenog pitoresknog gradića u okrugu Derbyshire Peak u Britaniji. U lijena jesenska popodnevna domaćice su je pripremale s lakoćom, ali i s ljubavlju kao idealan zalogaj za ukućane uz kavu ili čaj. Miris doma, svježe mljevenih badema, ognjišta koja se tek lagano počinju zagrijavati za zimu podsjeća samo na predstojeća prohladna sumračja kada se najljepše stisnuti uz voljenu osobu i komad slatke pite. Budući da izbor sezonskog voća u ovo doba godine i nije najreprezentativniji, uvijek ukusni i mirisni bademi čine se savršen izbor. Sve što trebate jest odvojiti malo vremena i volje, a zatim staviti pregaču i barem na kratko otputovati jedno stoljeće unazad.

Sastojci:

Za tijesto:

150 g višenamjenskog brašna

85 g maslaca na narezanog na kockice

prstohvat soli

2-3 žlice vode




Za nadjev:

2 žlice marmelade od maline

150 grama maslaca




150 g šećera

3jaja srednje veličine i jedno žumanjak, lagano razmućeni

150 g mljevenih badema

sok jednog limuna srednje veličine

2 žlice badema u listićima

Izrada:

1. U veliku staklenu zdjelu uspite brašno, a zatim dodajte maslac. Brzim potezima razradite maslac u brašnu dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez većih grudica, a zatim dodajte žlicu po žlicu vode. Čim tijesto upije vodu oblikujte ga u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 15 do 30 minuta da se odmori.

2. Tijesto potom razvucite u okrugloj posudi za pečenje pite, a zatim preko njega položite masni papir na koji će te staviti grahorice. Stavite u pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 15 minuta. Zatim tijesto premažite s bjelanjkom jajeta i vratite u pećnicu na još pet minuta. Prhko tijesto ćete potom laganim potezima premazati sa dvije velike žlice marmelade od maline i ostaviti da se ohladi.

3. Za nadjev električnim mikserom pomiješajte maslac sa šećerom, a zatim malo po malo dodajte razmućena jaja. Dodajte mljeveni badem, a zatim sok od limuna i nježno pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Nadjev polagano rasporedite po prhkom tijestu i pecite 20 minuta. Pitu pospite listićima badema i pecite još 20 minuta.

Dobar tek!

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.