screenshot Thinkstock

Utorak je dan za lazanje od blitve i bešamel-umaka

Autor: dnevno.hr

Obožavate blitvu, ali ste se zaželjeli nekog novog okusa? Imamo receptić za vas!

Sastojci

Umak

1 l mlijeka
1 luk
2 lovorova lista
muškatni oraščić
75 g maslaca
75 g pšeničnog brašna
125 g goude
35 g parmezana
sol
papar

Ostalo

500 g blitve
2 žlice maslinova ulja
1 luk
2 režanj češnjaka
450 g tijesta za lazanje
25 g maslaca

Priprema

Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta.

Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom.

Ugrijte pećnicu na 200°C. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno.

Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.

Izvor

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.