Flickr

UKUSNIJE KIFLICE NISTE PROBALI! Gotove za čas, a možete ih smrznuti i konzumirati kasnije

Autor: Dnevno

Kiflice su uvijek vrlo dobrodošao obrok, posebno ako vam se najave gosti, a vi nemate ništa s čime biste ih ponudili. Ove kiflice možete napraviti, zamrznuti pa ih potom brzo odlediti za iznenadne goste, a one će biti jednako ukusne kao da su upravo pečene.

Sastojci:

500 g brašna
280 g vode
20 g ulja
20 g kvasca
15 g šećera
10 g soli
60 g margarina za mazanje
60 g margarina za kuhanje

Postupak:

Rastopite kvasac u malo vode i ostavite ga da odstoji. Prosijte brašno i odvadite 4 žlice za poslije, dodajte šećer i sol i pomiješajte. U suhe sastojke stavite rastopljeni kvasac i ostatak vode i ulje i sve sjedinite rukom bez dodavanja brašna. Kada napravite ljepljivo tijesto, postepeno dodajte žlicu po žlicu odvađenog brašna dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom pa umjesite tijesto. Oblikujte loptu od tijesta i ostavite ga 45 minuta na toplom da odstoji.

Podijelite smjesu na 3 dijela i od svakog oblikujte kore, ostavite tijesto da odstoji još 10 minuta. Razvucite koru valjkom na krug promjera oko 26 cm pa krug premažite margarinom. Svaki krug podijelite na 12 dijelova i od svakog formirajte kiflicu. Poredajte kiflice u pleh i pokrijte ih folijom te ostavite na još 45 minuta da odstoje. Na svaku kiflicu stavite komadić margarina za kuhanje i stavite da se peče 10-12 minuta na 230 stupnjeva.

Ako želite da vam kiflice budu hrskave ostavite ih da se ohlade, a ako želite mekanu koricu – dok su još vruće premažite ih mješavinom ulja i margarina. Kada se kiflice ohlade možete ih staviti u zamrzivač, tako da ih uvijek imate spremne za iznenadne goste.

Ukoliko ih se odlučite zamrznuti, ovako ih možete pripremiti nakon vađenja iz zamrzivača:

Pomiješajte žlicu ulja i margarina, kiflice stavite u pleh i poprskajte s malo vode pa ih premažite ovom smjesom. Stavite ih u pećnicu na 250 stupnjeva 3-4 minute i opet ćete imati mekane i vruće kiflice.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.