Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

TRADICIONALNO HRVATSKO JELO ZA SIROMAŠNE! Omiljeno, jeftino i prefino, ali i ZAŠTIĆENO!

Autor: Dnevno

Poljički soparnik je jednostavan i vrijedan recept koji je upisan u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Radi se zapravo o tankoj piti od tijesta, blitve i luka koja se već stoljećima tradicionalno priprema u Dalmaciji.

Specijalitet je to iz kraja koji je nekada zauzimala Poljička republika, a obuhvaća teritorij oko planine Mosor, istočno od Splita. Poznat je još i kao poljički zeljanik, blitvenjak ili pak uljenjak, a pripremao se za brojne svečanosti i proslave kada je bilo potrebno nahraniti mnogo gostiju.

Zbog jeftinih sastojaka koji se upotrebljavaju u njegovoj pripremi smatra se posnim jelom koje se često posluživalo na Veliki petak, Badnjak i uoči blagdana Svih svetih.

Peče se na otvorenom ognjištu. Postavlja se u lim za pečenje stavljen izravno na žar i odozgo posut pepelom.

No, kako nemaju svi mogućnost ove tradicionalne pripreme soparnika, Iva s Culinary postcard bloga predstavlja verziju iz pećnice i obećava da ćete s njom također biti zadovoljni.

Trebaju vam sljedeće namirnice:




NADJEV
450-500g blitve, oprane, očišćene, dobro osušene i narezane na trakice
1 crveni luk, nasjeckan
1/2 žličice soli

TIJESTO
400g bijelog (pirovog ili običnog) brašna
200 ml mlake vode
1/2 žličice soli
60ml maslinovog ulja

PREMAZ
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
3 žlice maslinovog ulja




Priprema:
1. Najprije pomiješajte blitvu, luk i sol – ostavite da se mješavina ‘odmara’ dok pripremate tijesto
2. Brašno, sol, ulje i vodu pomiješajte u velikoj zdjeli te mijesite tijesto 5-6 minuta. Nakon toga razrežite ga na dva dijela, tako da jedan ostavite malo veći. Taj veći komad će biti donja kora pa možete soparniku napravite lijepi rub
3. Razvaljajte taj veći komad tijesta (za donju koru) odmah na papiru za pečenje kako biste ga lakše prebacili na pleh za pečenje
4. Po tijestu rasporedite nadjev, pa razvaljajte drugi dio tijesta, a zatim ga prebacite tako da prekrije nadjev i “zatvorite” soparnik tako da napravite lijepi rub – donju koru spajajte s gornjom tako da je uvijate prstima idući u krug (vidi rub na slici dolje)
5. Pecite soparnik u prethodno zagrijanoj pećnici na 200C, 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju po vrhu
6. Dok se soparnik peče, napravite premaz od sitno sjeckanog češnjaka i maslinovog ulja
7. Kad je pečen, soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga s premazom i poslužite toplog

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.