U mojoj kuhinji 2

TRADICIJA NA VAŠEM STOLU: Ovo je najbolji recept za ovaj ukusni kolač!

Autor: Dnevno.hr

Sastojci za vučeno tijesto (dva pleha):

500g oštrog pšeničnog brašna

500g glatkog pšeničnog brašna

Dvije žlice (krute svinjske masti)

pet-šest dl vode

jedna žličica soli

*Za dizano tijesto dodati:




40 g kvasca i jedna žlićica šećera

*Za nadjev:

12 žllica otopljene svinjske masti




osam jaja

24 žlice vrhnja

osam žlica šećera

Priprema:

U većoj zdjeli ručno umjesite sjajno,glatko,žilavo tijesto, ali mekano. tijesto oblikujte u četiri kugle i premažite s malo masti, tijesto ostavite sat vremena da se odmara. pripremite nadjev dok se tijesto odmara, pjenjačom ili ručno pomiješajte dobra jaja vrhnje i šećer, a mast a mast otopite te pripremite za polijevanje razvučenih mlinaca.

Kad se tijesto odmorilo, uzmite jednu po jednu kuglu i na pobrašnjenom stolnjaku razvlačite je u veliki mlinac. Tijesto razvlačite koliko je god moguće tako da prekrije stolnjak pa krajeve obrežite nožem, mlinac poškropite s otopljenom masti, tri žlićice za jedan mlinac, i ravnomjerno nadjenite četvrtinom spremljene smjese od jaja, vrhnja i šećera. Potom zamotajte mlinac tako što ćete nadignuti užu stranu stolnjaka.

Stolnjak treba svaki čas podizati i lagano tresti tako da između zamotaja ima zraka i mazanica ima veći volumen. Podmažite lim za pećenje mašću. Savijeno nadjeveno tijesto namotajte u lim u krug. Prije pečenja mazanica premažite ih ratopljenom mašću. Kada sve složite i stavite u peć upalite ju i postavite temperaturu na 200 i pustite ju tako 40 minuta.

Kad je gotova narežite i poslužite na tanjure ali prvo pustite da se malo ohladi, želimo vam dobar tek!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.