Foto: Pexels

‘TI ĆEŠ IZAZVATI RAT NA BALKANU! OVO JE GORE OD BUREKA SA SIROM!’ poručili muškarcu zbog objave o palačinkama

Autor: Dnevno

“Jeste li znali da ovo što mi zovemo palačinke nisu uopće palačinke nego krepe? Palačinke su debele i spadaju u kolač koji se peče u tavi, a u tijesto se stavlja prašak za pecivo kako bi se napuhale pri pečenju. Ne mažu se nego preljevaju sirupima a svježe voće se ponekada stavlja i u samo tijesto. Smatra se da su jedno od najstarijih jela koja se spremaju tisućama godina. Krepe pak potječu iz Bretanje u Francuskoj i kao što smo navikli mažu se razno raznim namazima a u tijesto se ne stavlja prašak za pecivo. Unatoč svemu ovome i ja ih zovem palačinke oduvijek i zvat ću ih jer sam tako naučio no kada odem u restoran naručim ‘crepes’ a ne ‘pancakes’ jer je to ta razlika”, pitao je muškarac u popularnoj kulinarskojg Facebook grupi šta ću kuhat danas?! i svojom objavom pokrenuo žustru raspravu kakvu obično viđamo u trenucima kad se na društvenim mrežama povede rasprava je li burek sa sirom burek ili pita.

FOTO: Instagram

“Znači, ti ćeš izazvati sljedeći rat na Balkanu!!! Samo ne znam je li zbog bureka sa sirom ili palačinki”, našalila se jedna od članica koja očito malo bolje poznaje ‘provokativnog’ člana

“Riječ krepe ne postoji u hrvatskom jeziku. Dakle čemu ova sva objašnjenja? Palačinka je palačinka i svi jako dobro znamo od čega i kako se radi”, komentirala je druga članica.

“Koliko ja znam to vrijedi za englesko govorno područje, u hrvatskom je ispravno palačinka kako mi prevodimo njihovo ‘crepe’, a ‘pancake’ nam je američka palačinka”, smatra jedna od članica.

“Otkad sam prvo dite rodila ovo su činke”, našalila se jedna majka.

“Ovo je gore od bureka sa sirom”, “Kocka je bačena”, šalili su se članovi, a onda je krenula rasprava o tome u koje palačinke ide prašak za pecivo -američke ili tanke palačinke. “Ide u pancake tj kako mi nazivamo američke palačinke koje se slažu jedna na drugu i prelijevaju sirupima i voćem”, odgovorila je jedna gospođa.

Foto: Pixabay

Prema Wikipediji palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti pržena na ulju ili bez ulja. Obično se palačinki dodaju i razni nadjevi poput čokolade, raznih čokoladnih namaza (Nutella, Eurocrem), marmelade, sira itd. Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, gdje se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi. Crêpe je vrsta vrlo tanke palačinke.




CIGANSKA ŠTRUDLA: Kolač od sira i višanja kojeg svi obožavaju! Radi se bez vage i bez miksera!




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.