Slasni i masni ćevapi – odaberite jedan od ova tri recepta i lizat ćete prste

Autor: Z.S.

Svatko razuman zna da je za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka dobro da ćevape jede barem jednom tjedno i to uz obavezan dodatak luka i ukusnih lepinja.

Oko ćevapa koplja se uvijek lome. Koje vrste mesa, kakva lepinja, gdje ih jesti, pitanja je mnogo. Stoga je teško izdvojiti jedan recept koji bi izdvojili kao najbolji. Zato vam donosimo njih čak pet – odaberite onaj po svom ukusu!

Recept broj 1

Smjesa za ćevape
400 g junetine bez kosti
100 g govedskog loja
2 g kuhinjske soli

Ostalo
4 kom lepina (somun)
200 g crvenog luka
1 kom kocka za govedsku juhu
2 dcl kiselog vrhnja


Meso i loj se isjeku na sitne kockice i zatim samelju u stroju za mljevenje mesa. Dobivena smjesa se posoli i malo promiješa rukama, a zatim ponovno samelje u stroju. Dobivena smjesa se mijesi rukama 15-20 minuta, a zatim se ostavi u hladnjaku da odstoji 10-12 sati na temperaturi 5-10 stupnjeva Celzija. Ćevapi se formiraju od smjese pomoću lijevka kroz koji se protjeruje smjesa. Svaki ćevap je dugačak 3-4 cm. U lonac naspite pola litre vode i kada prokuha ubacite goveđu kocku za juhu. Nakon 5 minuta kuhanja juhu skinite sa vatre. U juhu se neposredno prije roštiljanja namoče rasječene lepine (somuni). Ćevapi se zajedno sa lepinjama roštiljaju, a kada su pečeni stavljaju se unutar rasječene lepine (somuna).
Lepinje (somuni) sa ćevapima se serviraju na tanjuru na koga se stavi malo isjeckanog crvenog luka i po želji malo kiselog vrhnja. (alan28, Coolinarika)

Recept broj 2

Priprema ćevapa:




Meso narežite na sitne komade te ga dvaput izmeljite. Češnjak usitnite tako da izađe sok (preporučujemo mikser) koji ćete potom pomiješati s mesom te dodavati začine, kajmak i mineralnu vodu. Smjesu dobro izmiješajte te ostavite na nekoliko sati u frižider. Ćevape oblikujte ručno, na duljine između 4-12 centimetara. Pecite ih na roštilju te na kraju prelijte mesnim sokom.

Obavezni prilozi:

Lepinja ili somun
Crveni luk sitno narezan
Kajmak




U Bosni i Hercegovini ćevapi su dužine između 4 cm do 12 cm, a služe se u krušnoj lepinji odnosno somunu koje se može po želji politi posebnim mesnim sokom koji daje posebnu aromu. U Bosni se uz ćevape pije jogurt, kiselo mlijeko ili kefir. Iako je recepata za mesne sokove više, mi vam donosimo onaj isprobani.

Priprema umaka:

Začine stavite u posudu, a zatim dodajte malo ulja. Temeljac i vodu prelijte preko toga te pustite da proključa. Savjet više: Mesni sok možete napraviti i od pola goveđe kocke za juhu. Stavite je u 2 decilitra vode i zagrijte u mikrovalnoj na 500W 1-2 minute. (volim-meso.hr)

Recept broj 3

Za 3 osobe:
• 1 VŽ sitno sjeckanog crvenog luka
• 1 VŽ soli
• 1 VŽ vegete
• 1 MŽ crni mljeveni papar
• ½ MŽ praška za pecivo (samo ako radite nabrzinu)
• 1 VŽ sitno sjeckanog peršun
• 1,5 kg junećeg mesa i to 50% plećke, 40% vrata, 10% od trbuha

Nakon dugog eksperimentiranja pokazalo se da je za ćevape najbolje goveđe meso i to rebra. Ona sadrže dobar omjer masnog i krtog mesa. Meso za ćevapčiće mora biti jako masno (barem 30% masnoće). Također se pokazalo da dodavanje ekstra masnoće ne daje dobar efekt jer ta masnoća brzo izađe pri pećenju (jer je ne veže nikakvo tkivo). Jedino što za ukus možete dodati oko 100 g janjećeg loja.

Meso faširajte sami jer samo onda znate šta ima unutra. To radite u više koraka. Meso narežite na kockice primjerene vašoj mašini za meso, te prvo faširajte na grubu šajbu. Mljeveno meso za ćevape ostavite sat dva da se odmori prije nego ga još dva puta premeljete na sitnu šajbu. Pri posljednjem faširanju dodajte janjeći loj. Loj možete lako dobiti kod svakog mesara, jer je u stvari otpad, ili ja, naprimjer, svaki put kad kupim janjetinu višak loja odrežem i zamrznem, tako ga uvijek imam pri ruci.

Priprema mesa za ćevape:
Zapamtite da miješanja smjese mesa za ćevape nikad nije previše, jer čim više miješate, to je masa kompaktnija i ćevapi se neće raspadati. Prašak za pecivo stavljamo da meso pri pečenju ne „padne u sebe“ tj. da bi ćevap bio malko napuhnut, inače meso bude ko da jedemo kobasicu. Vlažnom rukom uzmemo 3 velike žlice mesa te od njega napravimo (jako važno) prvo kuglu i kratko provrtimo između dlanova. Zatim kuglu jednom rukom stisnemo šakom da se pretvori u duguljasti komad, te taj komad lagano trljajući između oba dlana formiramo u ćevap. (moja-kuhinja.com)

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.