Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Sedam namirnica koje prednjače po udjelu vlakana
Iako većina ljudi zna da vlakna pomažu u probavi, činjenica je i da su izvrsni saveznik u borbi s dijabetesom, regulaciji šećera u krvi ili kolesterola. Saznajte koje je voće, povrće ili žitarice najbolje uvrstiti u jelovnik.
Vlakna su jedan od najboljih načina promoviranja zdravog probavnog sustava. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako su njihova svojstva podcijenjena i navode druge razloge zašto bismo ih trebali uvrstiti na svoj meni. Osim što produžuju osjećaj sitosti, mogu pomoći u borbi s dijabetesom, u regulaciji šećera u krvi te u snižavanju razine kolesterola u krvi. Liječnici preporučuju unos 14 grama vlakana na 1.000 kalorija što bi značilo da prosječna osoba u organizam treba unijeti od 25 do 40 grama vlakana dnevno.
Vlakna se uglavnom nalaze u voću i povrću i žitaricama. Ipak neke namirnice bi vas mogle iznenaditi obzirom na udio vlakana, a njihov popis donosi Huffington Post.
1. Orašasto voće
Većina ljudi će pomisliti kako cjelovite žitarice, voće ili povrće sadrže najviše vlakana, a pri tom zaboravljaju na orašaste plodove. Primjerice, samo četvrtina šalice badema sadrži četiri grama vlakana.
2. Smrznuti grašak
Još jedan bogat izvor vlakana je smrznuti grašak, namirnica koju je uvijek dobro ‘imati pri ruci’. Šalica kuhanog graška sadrži oko četiri grama vlakana.
3. Chia
Samo jedna jušna žlica chia sjemenki sadrži oko šest grama vlakana. Po nekima hrana budućnosti lako se može uvrstiti u prehranu kao dodatak pićima (ledeni čaj), jogurtu, zobenim kašama, jelima s rižom ili salatama.
4. Luk
Luk srednje veličine ima dva grama vlakana. Osim toga, sadrži inulin, vlakna razgradiva u vodi koja pomažu sniziti razinu kolestreola. Inulin sadrže šparoge i poriluk.
5. Bulgur pšenica
Najbolji odabir među žitaricama svakako je bulgur pšenica koja sadrži osam grama vlakana po šalici. Ključ je u pripremi te namirnice. Skuhajte određenu količinu bulgur pšenice koju ćete koristiti tijekom tjedna. Male količine možete ubaciti u salatu, a nešto i u juhu.
6. Kivi
Kivi sadrži oko dva grama vlakana. Osim što predstavlja sladak zalogaj vrlo je i praktično voće. Nekoliko ubačenih kivija u torbu može zadovoljiti dnevnu potrebu za vlaknima.
Vrlo bogat izvor vlakana je i bobičasto voće, posebno maline koje sadrže osam grama po šalici.
7. Jabuke
Lako dostupne jabuke u svako doba godine sadrže oko četiri grama vlakana po plodu. Samo jedna voćka dnevno može znatno popuniti dnevnu potrebu za vlaknima.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava