fbpx

Roboti oštre noževe na prvom salonu kebaba u Njemačkoj

Autor: hina

Prvi robot za rezanje mesa opremljen je digitalnom kamerom koja procjenjuje debljinu mesa što joj omogućava rezanje savršenih, slasno tankih kriški.

Vlasnik robota za rezanje mesa “FFDR-V1004” Ahmet Kalyoncu uvjeren je da će njegov robot iz temelja promijeniti industriju kebaba koja je proteklog vikenda održala prvi izložbeni salon u Berlinu.

“Transformirat će tržište”, tvrdi 34-godišnji Cipranin dok gomila okružuje mašinu koja velikom brzinom “neumorno” reže meso.

Robot je opremljen digitalnom kamerom koja procjenjuje debljinu mesa što joj omogućava rezanje savršenih kriški, slasnih i tankih. Nevjerojatno učinkovit FFDR-V1004 omogućava pripremu 120 porcija kebaba na sat.


– Radi se o prvom robotu za kebab u svijetu – kaže vlasnik izuma.

Uz brzinu, glavna prednost te mašine je higijena: poslužitelji kebaba “jako se znoje kad režu meso jer stoje blizu grila. Taj je problem riješen i u konačnici je tako bolje za klijenta”.

Domovina kebaba

Suprotno mišljenju, “doner kebab”, omiljena hrana studenata i noćobdija diljem svijeta, nije rođen u Turskoj već u Berlinu 1971.

Izumitelj tog sendviča je Turčin imigrant u Njemačkoj Mehmet Aygun kojemu je na pamet pala ideja da napuni lepinju tankim kriškama mesa uz dodatak salate i umaka.

Gotovo 40 godina kasnije, Njemačka je još uvijek neosporna domovina kebaba. “Imamo više od 15.000 kioska za prodaju kebaba u Njemačkoj koji zapošljavaju približno 74.000 osoba”, istaknuo je Tarkan Tasyumruk, predsjednik Udruge turskih proizvođača “donera” u Europi, na otvaranju salona.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.