Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
Riblji recepti kao stvoreni za Veliki petak s kojima nikad nećete pogriješiti!
Bliži nam se Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti. Za katolike je na ovaj dan obavezan post, a kako se kod nas najčešće priprema riba, donosimo jedan jednostavan kontinentalni i jedan malo kompliciraniji jadransko-dalmatinski recept s kojima ćete oduševiti sve ukućane!
Brudet
Dobar brudet radi se od više vrsta ribe kao što su ugor, škarpina, veći škarpun (škarpoč), pauk, lastavica (kokot), grdobina, cipal. Uz njih će dobro doći svaka riba od kamena. Put prema odličnosti brudeta zacrtan je zatim dodavanjem bilo kojeg raka – jastoga, hlapa, velikih gambera, velikih škampa, zezavaca. Dodajte i 1-2 sipe, jer one daju posebnu snagu okusa cijelom brudetu.
Naravno, ne zamarajte se previše miješanom ribom, brudet se može raditi i od jedne vrste ribe, pa i rakova, uz potpuno isti postupak pripreme.
Trebati će vam oko 40 minuta za pripremu ovog jela za šest osoba.
Potrebni sastojci:
1,5 – 2 kg miješane ribe (ugor, lastavica, sipa, pauk, škarpina)
2 luka srebrenca
3-4 česna češnjaka
400 g pelata (može i do 800, ako želite više umaka)
1 dl dobre vinske kvasine (octa)
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
sol, papar
ljuta papričica komadić
2 -3 lista lovora
Napomena: Ukoliko ne možete doći do miješane ribe po receptu, poslužite se sa kvalitetnom smrznutom ribom – sipe, rakovi i neke vrste deblje bijele ribe, poput grdobine, biti će jednako ukusno. Zapamtite, u brudetu je sve stvar dobre pripreme.
Priprema:
Uzmite široku posudu ( duboku tavu ), kako bi imali samo jedan sloj ribe, a ukoliko ju nemate, onda ćete morati dodati vode.
Na maslinovo ulje stavite sjeckan luk, 2 -3 lista lovora i komad ljute papričice. Pustite da luk obamre – ne smije se zažutiti.
Sada rukom izdrobite pelate i dodajte 2-3 žlice pirea od rajčica (pasate). Zatim dodajte fino izrezanu sipu (na režnjeve), češnjak i peršin. Poklopite i pustite da se radi umak na vrlo laganoj vatri.
Kada se ulje počne odvajati od umaka, po rubovima posude, znači da je umak gotov – tada probajte komadić sipe : zavisno od sezone, sipa je nekada već kuhana. Ukoliko nije, dodajte 1-2 decilitra vode, pustite da poklopljeno kuha dok sipa ne omekša.
Umeđuvremenu smo dobili gotovi umak – sada odmaknite posudu s vatre, dodajte ocat i bijelo vino te složite ribu koju ste izrezali na komade : ugora, jegulju, murinu ili grdobinu na lijepe kriške, a ostalu ribu na podjednake komade. Računajte da se sva ostala riba osim ovih prije navedenih kuha manje – zato je ne režite na male komade. Najčešće se samo prepolovi. Složite je, posolite, popaprite i protresite posudu.
Vratite tavu na vatru – poklopite i pustite da uzavre na jakom ognju. Neka kuha nekoliko minuta, protresite je, sačekajte da riba ispusti svoju tekućinu i onda smanjite vatru i poklopljeno nastavite kuhati još desetak minuta. Rakovi se dodaju, zavisno od vrste koju imate – škampi, gamberi (velike kozice), zezavci negdje pri samom kraju. Ako imate veće rakove, poput jastoga, tada se stavljaju zajedno s ribom.
Predstoji još nekoliko minuta kuhanja – protresite.
Posluživanje
Brudet se najčešće služi na rjeđe skuhanoj palenti. Idealan omjer je 1: 4 (palenta: voda).
Kuhani dimljeni šaran
Tako jedostavan a tako slastan – šaran! Ovo jelo rado pripremamo na Veliki petak, ali ga rado radimo i u ostalim prilikama.
Potrebni sastojci:
– 1 svježi ili prodimljeni šaran
– sol
– voda za kuhanje
Priprema:
Ako nemate prodimljenog šarana i odlučite ga sami u svojoj pušnici odimiti, samo ga rasjecite popola uključujući i glavu koja će Vam dobro doći da kroz nju provučete kuku
Prije dimljenja, šarana dobro posolite
Kada je šaran odimljen, krenite ga kuhati u kipućoj vodi. Potrebno je kuhati oko petnaestak minuta
Posluživanje
Servirati kao topli obrok uz kuhani krumpir ili kao hladno predjelo uz krumpirovu, grah salatu ili salatu od svježih krastavaca s kajmakom.
Pogledajte još dva recepta na linkovima koji slijede, a koji su oduševili naše čitatelje prethodnih godina!
Riba s krumpirom iz pećnice! Iz bakine kuharice na vaš predblaganski stol