Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
RECEPTI ZA DOMAĆE SLADOLEDE KOJI NASTAJU U TRENU: Brza i jednostavna priprema, a okusi će vas zasladiti!
Ima li većeg gušta od uživanja u sladoledima na plaži, uz bazen ili u parku za vrijeme ljetnih vrućina?
Podsjetimo, početkom tjedna Ministarstvo poljoprivrede službeno je potvrdilo da su iz prodaje povučene neke serije sladoleda Bounty i M&Ms, Twix, i Snickers, dok je iz Sparovih supermarketa povučeno pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.
Razlog zbog kojeg se povlači još sladoleda s hrvatskog tržišta je utvrđena prisutnost pesticida etilen oksida, međutim dobra vijest je da uvijek možete napraviti svoj vlastiti sladoled.
Sladoled je hranjiva namirnica, a ne samo čarobna poslastica, pa ćete trebati malo vještine da ga napravite!
Ovakav desert će vam priuštiti najveće gurmanske gušte, a užitak je koji aktivira naše endorfine.
Donosimo nekoliko recepata koji će vam poslužiti, i pomoći da sačuvate zalihe u hladnjaku.
Recepti za domaće sladolede
1. SLADOLED OD ČOKOLADE
Sastojci:
-3 žumanjka
-60 grama polutamne čokolade
-2 šalice šlaga
-1 žličica ekstrakta vanilije
-3/4 šalice šećera
-1 šalica mlijeka
-1/4 žličice soli
-2 žlice kakaa u prahu
Priprema:
1.Miješajte šećer na srednje jakoj vatri,kakao, sol i mlijeko
2.Čekajte da prokuha
3. U malu zdjelu stavite žumanjke i pomalo dodajte oko 1/2 šalice prethodne smjese
4.Cijelu smjesu prebacite u tavu
5. Čekati dok se smjesa zgusne
6. Sklonite smjesu s vatre i dodajte čokoladu, miješajući dok se ne otopi. Smjesu izlijte u hladnu posudu i čekajte da se ohladi u hladnjaku barem dva sata
7. Nakon što se čokoladna smjesa potpuno ohladi, možete dodati vaniliju i vrhnje
8. Smjesu dobro promješajte i stavite u zamrzivač
2. SLADOLED OD MEDA
Sastojci:
-500 g slatkog vrhnja
-⅔ šalice meda
-4 bjelanjka
Priprema:
1.Vrhnje jednostavno istucite u šlag, i odložite u hladnjak.
2.U lonac ulijte med, te ga zagrijte do vrenja na srednje jakoj vatri.
3.Pustite da se kuha dvije minute, a u međuvremenu možete mješati bjelanjke.
4. Čekajte da poprime bjelu boju.
5.Dodajte bjelanjcima vrući med, i stalno mješajte ručnim mikserom.
6. Miješajte dok se smjesa ne ohladi, barem pet minuta.
7. Umiješajte u šlag bjelanjke s medom,i možete zamrznuti cijelu smjesu u hladnjaku.
4. SLADOLED OD OREO KEKSA
Sastojci:
-1 limenka kondenziranog mlijeka
-12 Oreo keksića
-500 mililitara slatkog vrhnja iz hladnjaka
Priprema:
Kod pripreme ovog sladoleda jako je bitna temperatura!
1.U hladnjak stavite staklenu ili metalnu posudu
2.Na manje komadiće razbijte oreo kolačiće
3. U hladnoj posudi umutite vrhnje i mlijeko, samo dodajte zdrobljene kekse i promiješajte
4. Oreo sladoled izlijte u kalup i odložite u hladnjak
5. Čekajte barem 6 sati
5. SMRZNUTI JOGURT + BOBIČASTO VOĆE
Sastojci:
-500 g smrznutog bobičastog voća
-250 g hladnog grčkog jogurta
-malo limunovog soka
-2 žlice meda
Priprema:
1.Stavite u blender sve sastojke, te ih miksajte dok ne postignu kremastu konzistenciju.
2.Najvažnije je da smrznuto voće izvadite iz zamrzivača kako bi pripremljeni sladoled mogli odmah poslužiti, umjesto da čekate. Možete se poslužiti i štapnim mikserom, koji je također praktičan.
3.Možete koristiti i neko drugo voće umjesto bobičastog voća poput dinje, ananasa, kivija, breskve, manga.
4.Ako želite da sladoled bude još ukusniji, možete ga smrznuti još pola sata.