7dnevno

ZAPIŠITE RECEPT ZA LEDENE KOCKE: Idealni zimski nedjeljni desert

Autor: 7dnevno

Sočan i kremast kolač koji se godinama sprema u hrvatskim domaćinstvima.

Sastojci:

1 l mlijeka
7 žumanjaka
7 žlica šećera
2 vanilin šećera
9 žlica brašna
250 g margarina ili maslaca

Sastojci za biskvit:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
130 ml mlijeka za natapanje

Sastojci za dekoraciju:

300 g vrhnja za šlag




Priprema:

Za kremu u žumanjke dodajte šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite. Dio mlijeka dodajte u žumanjke, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mlijeka stavite kuhati.

U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati na laganijoj vatri.




Vruću kremu prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu kremu izradite i dodajte izrezan margarin sobne temperature, dobro sjedinite.

Za biskvit bjelanjke izradite i kada očvrsnu, postupno dodajte šećer i vanilin šećer.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte u bjelanjke i pjenjačom sjedinite. Smjesu rasporedite na masni papir u obruč promjera 21 X 27 cm.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 min. Dok se biskvit peče, skuhajte mlijeko za natapanje.
Pečeni biskvit prelijte vrućim mlijekom i ostavite da ga upije.

Kad se biskvit ohladi, odvojite masni papir i prebacite biskvit na poslužavnik s obručem. Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u posudi za pečenje. Isto tako, ako kolač završavate u posudi za pečenje, prije pečenja biskvita samo je pouljite i pobrašnite, tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete rezali gotov kolač.

Ledene kocke slažu se tako da najprije ide biskvit pa krema pa šlag. Gotove ledene kocke ostavite u hladnjaku da prenoće.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.