Pinterest

ZABORAVITE SARMU! Sinjski arambašići: Tradicija iz Cetinske krajine

Autor: Iva Međugorac

Sinjski arambaščići tradicionalno su jelo Cetinske krajine, a zbog specifične pripreme zaštićeno su nematerijalno kulturno dobro naše zemlje. Kao i brojne druge verzije sarmi arambaši su preuzeti od Turaka, no s vremenom postaju simbol otpora sinjskog naroda protiv Turaka. Za razliku od klasične sarme ovi sinjski arambaši ne sadrže sarmu, a meso kojim se pune listovi kiselog kupusa se ne melje već se sitno sjecka te se u arambaše dodaju začini kao što su cimet, klinčići, limunska kora i muškatni oraščić, a važan dodatak je goveđa kost, suha svinjetina, a ponekad i sudžuk.

Sastojci:

-700 g govedine i 300 g svinjetine

-150 g domaće suhe slanine

-glavica crvenog luka

-tri režnja češnjaka

-2 klinčića




-malo muškatnog oraščića

-korica limuna

-sol i papar




-žlica masti

-2 glavice kiselog kupusa

-suha ovčetina, suha rebra, vratina i šuplja goveđa kost

Priprema:

Nasjeckajte meso na sitno, a potom sitno narežite i slaninu te je stavite na jako zagrijanu tavu i malo prepecite da se mast počne topiti, zatim dodajte narezani luk i pirjajte dok se ne zastakli.

Maknite s vatre i dodajte u nasjeckano meso pa ubacite sitno narezan bijeli luk, limunovu koricu i zgnječene klinčiće, sol i papar te naribani muškatni oraščić, Nakon što je meso satak vremena odstajalo dobro ga promješajte i dodajte mrvicu vode kako bi bilo sočnije. Pripremite listove kiselog kupusa i na njega stavljajte smjesu od mesa pa savijajte u sarme.

Stavljajte ih u glinenu posudu čije ste dno namastili, stavite komad goveđe kosti, pokrijte sitnim kupusom pa slažite arambašiće između kojih ste posložili suho meso. Nalijte vode toliko da sve pokrije, poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko tri sata.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.