Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
Za ‘bosanski lonac’ ste čuli, ali nikako da otkrijete njegovu tajnu? Evo o čemu se zapravo radi!
Zdravo i tradicionalno varivo koje se isplati pripremiti – to je ukratko definicija bosanskog lonca.
Potrebno je više vrsta sastojaka, no kad se sve dobro ukuha dobijete jelo koje obara s nogu.
Važno je samo dobro se pripremiti pa evo popisa sastojaka koji su vam potrebni.
Sastojci:
600 g junećeg mesa od vrata
400 g janjetine ili teletine
4 veće mrkve
4 glavice crvenog luka
1 manja glavica kupusa
1 manja glavica kelja
1 veći plavi patlidžan
3 paprike (različitih boja)
3 veća krumpira
3 veće rajčice
1 glavica češnjaka
1 pastrnjak
200 g mahuna
2 korijena peršina
sol, papar, lovor, mljevena paprika, po želji
Priprema:
Povrće i meso operite i osušite. Mrkvu očistite i izrežite na veće komade. Luk izrežite na osam dijelova, kao i patlidžane. Mahune nemojte usitnjavati.
Glavicu kupusa također izrežite, a meso dobro začinite. Paprikama uklonite peteljku i sjemenke.
Rajčice ostavite cijele ili iz izrežite na veće komade, češnjak ostavite cijeli, a peršin i pastrnjak izrežite na veće komade, kao i krumpir. Slažite red povrća, red mesa, dok ne potrošite sve sastojke. Svaki red malo začinite, a na kraju sve zalijte vodom i pustite da se kuha oko tri sata.
U originalu, bosanski se lonac kuha u zemljanom loncu, no danas može proći i običan, dovoljno velik lonac. Kada je jelo kuhano, možete ga servirati na velikom ovalnom tanjuru ili ostaviti u loncu – u oba će slučaja izgledati sjajno.