Pinterest

TJESTENINA KAKVU NISTE KUŠALI: Oduševit će vas umak s gljivama i kestenjem

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ako ovo još niste kušali, zadivit će vas!

Sastojci:

  • 50 g svježih crnih truba (ili 15 g sušenih namočenih u mlijeku)
  • 200 g kestenja
  • 250 g sira Mileram
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 20 g šumskih brusnica (dekoracija)
  • ružmarin
  • timjan
  • sol
  • papar

Priprema:

Kestenje križno zarežite na ravnoj strani ploda i prelijte hladnom vodom i stavite kuhati još 20 minuta nakon što voda zavrije. Dok su kesteni još topli, istisnite plod iz ljuske kroz križni zarez (može vam poslužiti i nož za razmazivanje kao žlica za izvaditi dio koji ne izađe istiskivanjem).

U dobivenu smjesu (sličnu brašnu) umiješajte na laganoj vatri rastopljeni Mileram i miješajte dok ne dobijete više-manje jednoliku smjesu. Prema potrebi i želji, dodajte vode, miljeka ili vrhnja.

U međuvremenu na zagrijanom ulju (bučinom ili maslinovom) pirjajte ustinjene gljive i sitno nasjeckani češnjak. Nakon otprilike 5 min umiješajte umak od kestena s gljivama, dodajte začine (sol, papar, ružmarin i timjan). Često miješajući kuhajte još 10-15 minuta dok se ne zgusne.

Pred kraj dodajte nasjeckani lisnati (zeleni) dio omanjeg mladog luka.

Poslužite s njokima, tjesteninom ili rižom. Na vrhu pospite pola šake šumskih brusnica.

Za veće količine umaka, uz trubice dodajte i smeđe šampinjone.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.