fbpx
Pinterest

TAJNA SAVRŠENE BAKINE SAVIJAČE! Zapišite zaboravljeni recept i vratite se u djetinjstvo

Autor: I.M.

Ovo jelo se može poslužiti kao toplo predjelo, ali i prilog uz meso.

Sastojci:

• 12 listova za savijače
• 1/2 kg krumpira
• 30 dag svježeg kravljeg sira
• 3 jajeta
• 2 dl kiselog vrhnja
• 2 žličice soli
• 1/2 dl ulja
• 1 jaje (za premazivanje)

Priprema:

Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi, a potom dobro ocijedite.

Krumpiru dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa ga posebnim tijeskom (ili vilicom) dobro izgnječite, pazeći da ne ostanu grudice. Potom primiješajte kravlji sir i 3 jaja. Provjerite slanost pa po potrebi i ukusu još začinite i dobro promiješajte nadjev, da dobijete glatku kremu.

Na radnu plohu slažite listove (kore); za svaku savijaču po 4 komada koje slažite jedan iznad drugog, svakog pritom premažite kistom s malo ulja. Na zadnji list (pri dnu lista) stavite nadjev (3-4 žlice) pa zarolajte, a krajeve sa strane dobro utisnite unutra.

U nauljeni kalup slažite savijače. Ovisno o veličini kalupa napravite 2 ili 3 savijače.




U ostatak kiselog vrhnja umiješajte jaje, dobro promiješajte i zalijte savijače.

Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pola sata (dok ne porumeni).

Ako ne volite hrskavu koricu, kad izvadite savijače prekrijte ih krpom. Malo ohlađene savijače režite na ukusne komade.




Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.