fbpx
7dnevno

Tačke s pekmezom: Iz kuhinja slavonskih baka, preukusna i prejednostavna slastica

Autor: 7dnevno

Oduševit će vas ovo tradicionalno jelo.

Sastojci:

1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
60 dag tvrdog pekmeza od šljiva
25 dag mljevenih oraha
25 dag maka
20 dag šećera
posoljena voda za kuhanje

Priprema:

Od mekog brašna i vode zamijesite tvrdo tijesto i ostavite ga da odstoji. Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječite i pustite da još malo odstoji.

Razvaljajte vrlo tanko komad tijesta i na jednu polovicu ravnomjerno, u redovima, dodajte hrpice pekmeza. Tijesto s pekmezom prekrijte drugim dijelom tijesta i prstima ga utisnite oko svake hrpice pekmeza. Oblikujte tačke kotačićem za rezanje tijesta. Kuhajte u vodi dok ne omekšaju.

U jednoj posudi pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom. Vruće tačke uvaljajte u orahe i u mak.




Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.