Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
SVILENI VOĆNI KOLAČ: Fine, sočne i lagane kocke za poslijepodnevni desert!
Fine, sočne i lagane kocke, k’o stvorene za poslijepodnevni desert čudo je koje morate probati! Okusi koji se sljubljuju u ovom pravom ljetnom desertu oduševljavaju i najzahtjevnije nepce, stoga se bacite odmah u pripremu svilenog voćnog kolača!
Iako je priprema recepta izrazito jednostavna, napominjemo kako će vam za ovaj kolač biti potrebno 50-ak minuta.
Sastojci:
Potrebno za biskvit:
100 g omekšalog maslaca ili margarina
3 žlice šećera
4 žumanjka
2 vanilin šećera
1 žlica kiselog vrhnja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 dl tople vode
Voćni sloj:
1 kg jabuka
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
Gornji sloj:
4 bjelanjka
6 žlica šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu uključiti na 180 °C.
Omekšali maslac mutiti sa šećerom u prahu, postepeno dodavati žumanjak, a zatim i ostale sastojke, neprestano muteći mikserom.
Pleh dimezija 20×30 cm namazati masnoćom, posuti brašnom i sipati umućenu masu.
Staviti da se peče 10 minuta.
Za voćni sloj, oguliti i izrendati jabuke, dodati šećer i vanilin šećer i prodinstati, tek toliko da jabuke omekšaju i puste sok.
Za gornji sloj bjelanca sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg.
Pleh izvaditi iz rerne, preko polupečenog biskvita staviti dinstane jabuke, sa sokom koji su pustile i ravnomjerno rasporediti.
Preko jabuka nanijeti šaum i poravnati špatulom.
Vratiti pleh u pećnicu, smanjiti temperaturu na 150 °C i peći još oko 30 minuta.