fbpx
7dnevno

Stiže sezona ovih ukusnih domaćih slastica: Prave domaće krafne!

Autor: 7dnevno

Dolazi sezona, okušajte se.

Sastojci:

1 kg brašna
2 kockice svježeg kvasca
4 dl mlijeka
tri jaja i tri dodatna žumanjka
10 dag šećera
dva vanilin šećera
1 dl ulja
2 žlice ruma ili konjaka
ribana korica polovice limuna
žličica soli

Priprema:

Kvasac otopite u toplom mlijeku s malo šećera. Dok se kvasac diže, umutite mikserom posebno jaja, žumanjke, šećer i ulje. U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješajte brašno sa solju pa dodajte uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksajte smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga izmijesite rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekrijte ga folijom i ostavite na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).




Dignuto tijesto razvaljajte valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom režite krugove. Odlažite ih na čistu krpu i pustite da pokrivene počivaju još 20-ak minuta. Krafne pecite u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane, a kada porumene, odmah ih okrenite na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne, malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrnjeti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture. Pečene ocijedite na papiru od suvišne masnoće pa ih još tople pospite ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužite punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.