fbpx

SLOŽENAC S PRŠUTOM: Mnogi kažu da je ‘bolji od lazanja’! Pripremite ovo savršenstvo i uvjerite se sami

Autor: Dnevno.hr/Š. P.

Jednom kad ga kušate, često ćete ga pripremati!

Listovi za lazanje:
3 jaja
300 g brašna

Ostalo:
400 ml temeljca
30 g suhih vrganja
50 g maslaca + 90 g za bešamel
2 češnja češnjaka
150 g sjeckanog pršuta
450 g vrganja ili drugih gljiva, prema želji
2 dl bijelog vina
225 g parmezana
5 šalica (1250 ml) mlijeka
90 g brašna
sol i papar


Priprema:
Zagrijte temeljac dok ne prokuha, ubacite sušene gljive i ugasite vatru pa ostavite poklopljeno jedan sat. Za to vrijeme napravite tijesto za lazanje.
Uspite brašno u veliku zdjelu ili na čistu površinu i napravite mjesta u sredini. Unutra razbijte jaja i lagano pomiješajte vilicom. Kada tijesto postane kompaktno, umijesite ga rukama. Nakon što se prestane lijepiti, mijesite ga još nekoliko minuta dok ne postane glatko. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.
Razvaljajte ili razvijte tijesto na stroju za tjesteninu na drugu po redu najtanju debljinu pa izrežite na komade veličine posude za pečenje. Između listova možete staviti papir za pečenje da se ne lijepe.

Procijedite i sačuvajte temeljac, a gljive narežite. Zagrijte mlijeko za bešamel, a u drugoj posudi rastopite 90 g (6 žlica) maslaca. Uspite brašno i pržite oko tri minute pa polako ulijevajte mlijeko miješajući. Kada se zgusne, posolite i popaprite.

Na ostatku maslaca popržite češnjak, dodajte pršut, sjeckane suhe gljive pa kuhajte oko dvije minute na laganoj vatri. Dodajte narezane svježe gljive pa pirjajte još tri minute te ulijte vino. Pojačajte vatru pa dodajte temeljac u kojem su se namakale suhe gljive.
Pirjajte oko 10 minuta dok se ne reducira pa ulijte oko 3/4 bešamela i promiješajte. Pećnicu zagrijte na180 °C. Blanširajte listove lazanja u kipućoj vodi oko 30 sekundi (svaki) pa stavite na čistu krpu bez presavijanja kako se ne bi zalijepili.

U veliku posudu (otprilike 23×30 cm) dodajte sloj umaka od gljiva, pokrijte listovima lazanja pa dodajte još umaka i šaku naribanog parmezana. Nastavite slagati slojeve, a zadnji list prekrijte čistim bešamelom i parmezanom pa pecite 20-25 minuta.

Autor:Dnevno.hr/Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.