fbpx
Recepti.hr

SLAVONSKE ŠNITE: Nenadmašan intenzivan okus oraha!

Autor: Zlatko Govedić

Ovaj desert jako nas je oduševio pa smo ga odlučili podijeliti s vama!

Pečeni biskvit

snijeg od 4 bjelanjaka


15 dkg kristal šećera

15 dkg maslaca

7 dkg brašna (najbolje pomiješati pola oštrog i pola glatkog)

15 dkg oraha

Promiješati kristal šećer s maslacem, kad se maslac i šećer povežu dodati brašno, razmutiti i na kraju lagano dodati snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješati orahe. Smjesa će biti poprilično gusta pa je treba pažljivo rasporediti u dobro namašćen i pobrašnjen pleh, lijepo jednolično i uredno rasporediti. Ovo je jako bitno budući je tijesto gusto, tako da će mu nakon pečenja ostati isti oblik kako ste ga rasporedili u pleh. Dakle, što ravnomjernije. Peći a 180°C, 15 do 20 minuta (provjerite čačkalicom nakon 15, a ako treba, nastaviti peći još 5 minuta.)

Srednji dio




4 žumanjka

15 dkg prah šećera

Dobro umutiti u gustu masu i preliti po pečenom biskvitu (otprilike sat vremena nakon što ste izvadili iz pećnice, jer biskvit treba biti hladan). Staviti u pećnicu zagrijanu na 50°C i ostaviti da se suši 20 minuta.




SAVRŠENSTVO OKUSA: Domaći kruh zapečen sa sirom!

Krema

15 dkg oraha

15 dkg prah šećera

0,5 dcl jake crne kave (ili 2 žlice nescafea u 0,5 dcl vruće vode)

7 dkg maslaca

U lončić staviti kavu i šećer, kad se šećer rastopi dodati orahe i kratko prohukati. Maknuti s vatre te umiješati maslac. Ovu kremu napraviti čim se umućeni žumanjci stave u pećnicu, kako krema ne bi bila prevruća i rastopila žuti dio kolača. Na kraju sve posti mljevenim orasima za ukras i ostaviti preko noći da se kolač dobro poveže.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.