Školjke na buzaru: Hrana dostojna kraljeva

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Pripremite savršene školjke na buzaru sa samo nekoliko namirnica.

Sastojci:

1 kg školjki (dagnji, kamenica, vongola itd.)
3 žlice maslinova ulja
1 sitno nasjeckan luk
4 sitno nasjeckana češnja češnjaka
1 šalica bijelog vina
2 šalice pasirane rajčice (ili svježe rajčice, oguljene i usitnjene)
svježe nasjeckani peršin
sol i papar po ukusu

Priprema:

Prije pripreme školjki operite ih pod hladnom vodom kako biste uklonili nečistoće i pijesak.
Bacite sve školjke koje su otvorene i ne zatvaraju se kad ih lagano dodirnete. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite nekoliko minuta dok ne postanu mekani i blago zlatni. Dodajte školjke u tavu i promiješajte ih kako bi se sjedinile s lukom i češnjakom. Prelijte ih bijelim vinom i pustite da prokuha.
Potom smanjite vatru i dodajte pasiranu rajčicu. Dobro promiješajte sve sastojke. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 5 do 7 minuta ili dok se školjke ne otvore. Bacite sve koje se nisu otvorile. Posolite i popaprite po ukusu. Prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom po vrhu. Poslužite vruće školjke na buzaru s prilogom po izboru, kao što su svježi kruh, tjestenina ili riža.

Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.