Foto: Depositphotos

‘SAVRŠENA, TO JE DOVOLJNO REĆI’: Torta kojoj nema ravne – bez jaja, bez pečenja, bez miksanja! Jedan proces je ključan!

Autor: 7dnevno

Zdravo i fino – to je najkraći opis ove fine slastice od borovnice i čokolade za koju je ključno hlađenje, a ne pečenje.

S obzirom da se biskvit ne peče, već se hladi u hladnjaku, možda će nekima biti teško pristati na ovaj eksperiment, ali vjerujte, isplati se.

‘Savršena je, to je dovoljno reći’, kažu oni koji su se usudili eksperimentirati. Ukoliko se odlučite na taj korak, evo recepta.

Sastojci:
175 g suhih smokava
150 g mekih zobenih pahuljica
150 g mljevenih badema
75 g zamrznutih borovnica
100 g čokolade za kuhanje
300 ml kreme za šlag
1 vrećica vanilin šećera
100 g želea od bobica
1 prstohvat soli

Priprema:
Prepolovite suhe smokve i omekšajte ih u toploj vodi najmanje 15 minuta. Pomiješajte zobene pahuljice, bademe i prstohvat soli. Ocijedite smokve te ih malo istisnite.

Mješavinu s pahuljicama i smokve u tri porcije izmiksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Zatim dobivenu smjesu stavite u posudu i zamijesite tijesto. Obložite prozirnom folijom pravokutni kalup za pitu (21 x 29 cm), stavite smjesu, lagano pritisnite i oblikujte. Stavite biskvit u hladnjak na 30 minuta.

Odmrznite borovnice, razmrvite čokoladu na komade te je rastopite u posudi uronjenoj u toplu vodu.




Izvadite biskvit iz kalupa, otklonite foliju, te ga premažite rastopljenom čokoladom. Stavite u hladnjak na sat vremena da se stvrdne.

Umutite kremu za šlag i vanilin šećer. Dobivenu kremu ravnomjerno raspodijelite po čokoladnom biskvitu. Ugrijte žele u lončiću, sklonite s vatre i umiješajte borovnice. Ostavite da se hladi oko 15 minuta pa raspodijelite po kremi.




Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.