Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
SAVRŠEN PRILOG SVAKOM KOMADU MESA Održava težinu, regulira šećer, jača mišiće,…
Brojne su zdravstvene blagodati graška jer sadrži gotovo sve neophodne minerale i vitamine.
Zanimljiva je činjenica kako šalica graška ima 8,5 grama proteina, što je više nego dvostruko više proteina od žlice maslaca od kikirikija.
Visoka razina proteina pomaže u poboljšanju mišićne snage i zdravlja kostiju te igra značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.
Šalica kuhanog graška također ima 9 grama vlakana, čime vam pomaže da se osjećate sito.
Grašak također ima visok sadržaj vlakana, što također pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim sastojcima, koji su prirodni antioksidanti koji štite organizam od bolesti poput raka i drugih bolesti.
Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava razinu lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni tlak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalij, magnezij i kalcij, također održava zdravi krvni tlak. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karotenoide i flavonole koji također popravljaju zdravlje srca.
Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crijevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.
Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljikohidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umjesto naglog skoka, što je još jedan od razloga zašto je grašak toliko dobro konzumirati.
Donosimo vam dva načina kako možete pripremiti grašak brzo i jednostavno.
Savršen prilog svakom komadu mesa za koji vam je potrebno svega 30 minuta, a idealan je za 4 porcije – pire od graška.
Jedna porcija ovog iznimnog priloga sadrži svega 162 kalorije.
Sastojci:
400 g grašak zeleni (smrznuti)
1 vezica mješavina suhih začina
2 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
50 g maslac, slani
sol
Priprema
U posudu za kuhanje stavite grašak, maslac i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha smanjite temperaturu na najnižu, poklopite posudu i kuhajte oko 20 minuta, da grašak omekša.
Kada je grašak skuhan izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao.
Stavite grašak u blender i ulijte oko 0,5 dl vode u kojoj se kuhao i kratko izmiksajte.
Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.
Kozice s kremom od graška za 6 osoba
Sastojci
Za kremu:
450 g smrznutog graška
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
30 g korijena celera
sol
crni papar
8 tanko rezanih ploški pancete
Za nadjev:
500 g očišćenih svježih kozica
crni papar
chili i sol
1 bjelanjak
1/2 žličice šećera
1/2 žličice sezamovog ulja
1 žlica maslinova ulja
1 1/2 žličice gussnela
1 velika žlica sitno narezanog mladog luka
2 tanke kore vučenog tijesta
ulje za prženje
Priprema
1.Ploške pancete stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 5 minuta da postane hrskava. Izvadite ih na papirnati ubrus da se makne višak masnoće.
2.Za kremu, na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno nasjeckani luk, celer i mrkvu narezanu na kockice.
3.Popecite da karamelizirate (sve povrće ima prirodne šećere). Zatim dodajte protisnuti češnjak, grašak i oko 200 ml vode.
4.Kuhajte da povrće omekša. Kuhano povrće usitnite u kremu, po potrebi posolite i popaprite.
5.Za nadjev, u sjeckalicu stavite očišćene kozice, bjelanjak, šećer, čili sa soli, papar, maslinovo ulje, sezamovo ulje i Gussnel. Sve zajedno usitnite i na kraju dodajte narezani mladi luk.
6.Tijesto narežite na trake (1 cm širine i oko 20 cm dužine). Trakice raširite na podlozi. Žlicom zagrabite nadjev i rukama formirajte kuglicu. Stavite na trakice i njima omotajte kuglicu.
7.U dobro zagrijano duboko ulje stavite kuglicu i pržite nekoliko minuta da postane zlatna i hrskava. Kuglice pržite jednu po jednu i vadite ih na upijajući papir (6 većih kuglica).
8.Hrskavu pancetu smrvite. Na tanjur za posluživanje na podlogu od kreme u obliku kruga po rubu stavite pancetu, a na sredinu čupavu kuglicu.
Posluživanje
Ovo lijepo dekorirano jelo poslužite toplo.
Savjet
Najprije kore premažite po pola, zatim stavite jednu preko druge, savijte i narežite trakice.