Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
SAVIJAČA S PIRE KRUMPIROM: Nećete vjerovati koliko je ukusna!
Ovo jelo može se poslužiti kao toplo predjelo, ali i kao prilog uz meso.
Sastojci:
- 12 listova za savijače
- 1/2 kg krumpira
- 30 dag svježeg kravljeg sira
- 3 jajeta
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 žličice soli
- 1/2 dl ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi, a potom dobro ocijedite.
Krumpiru dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa ga posebnim tijeskom (ili vilicom) dobro izgnječite, pazeći da ne ostanu grudice. Potom primiješajte kravlji sir i 3 jajeta. Provjerite slanost pa po potrebi i ukusu još začinite i dobro promiješajte nadjev, da dobijete glatku kremu.
Na radnu plohu slažite listove (kore); za svaku savijaču po 4 komada koje slažite jedan iznad drugog, svakog pritom premažite kistom s malo ulja. Na zadnji list (pri dnu lista) stavite nadjev (3-4 žlice) pa zarolajte, a krajeve sa strane dobro utisnite unutra.
U nauljeni kalup slažite savijače. Ovisno o veličini kalupa napravite 2 ili 3 savijače.
U ostatak kiselog vrhnja umiješajte jaje, dobro promiješajte i zalijte savijače.
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 st. C oko 30-tak minuta (dok ne porumeni).
Ako ne volite hrskavu koricu, kad izvadite savijače prekrijte ih krpom. Malo prohlađene režite na ukusne komade.