Rižoto s gljivama: Omiljeni plodovi jeseni na tanjuru

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Rižoto s gljivama mnogima omiljenim plodovima jeseni, oduševit će ljubitelje gljiva, ali i iznenaditi one koji možda još zaziru od konzumacije istih.

Sastojci:

2 šalice arborio riže (riža za rižoto)
300 g gljiva (npr. šampinjoni, bukovače ili vrganji) narezanih na tanke kriške
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
4 šalice povrtnog temeljca
1/2 šalice bijelog vina
2 žlice maslaca
2 žlice maslinova ulja
1/2 šalice parmezana, svježe naribanog
sol i papar
svježi peršin, nasjeckan

Priprema:

Zagrijte povrtni temeljac u loncu i držite ga na laganoj vatri tijekom pripreme rižota. U većem loncu ili tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednjoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk te dinstajte dok ne postanu staklasti, otprilike 2-3 minute. Dodajte narezane gljive i dinstajte ih dok ne puste tekućinu i postanu zlatnosmeđe, otprilike 5-7 minuta. Po potrebi, možete ih posoliti i popapriti. Dodajte rižu u tavu i dinstajte je s gljivama i lukom oko 2-3 minute, dok riža ne postane staklasta. Ako koristite bijelo vino, sada ga dodajte u tavu i kuhajte dok se većina tekućine ne apsorbira. Malo smanjite vatru i postupno dodajte topli povrtni temeljac.
Miješajte rižu dok tekućina ne bude gotovo apsorbirana, a zatim dodajte još temeljca.
Nastavite dodavati temeljac uz neprestano miješanje dok riža ne postane kremasta. Kada je riža skuhana do željene konzistencije (obično traje 18-20 minuta), dodajte svježe naribani parmezan, sol i papar po ukusu, te dobro promiješajte. Poslužite rižoto topao, posut svježim peršinom. Možete dodati još parmezana po želji.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.