pixabay/Jeferson Urias Urias

RIŽOTO S GLJIVAMA – Klasično, a fantastično jelo s kojim sigurno nećete pogriješiti

Autor: Dnevno

Ovo klasično, ali fantastično i jednostavno jelo, gotovo je za tren, a ako baš ovaj recept odaberete za večeru s prijateljima, sigurno nećete pogriješiti.

Rižoto s gljivama je čest prilog u našoj kuhinji, a zahvalan je jer se brzo pripremi.

Ukoliko koristite svježe šampinjone, prethodno ih dobro ispržite, da porumene.

Rižoto s gljivama jedite svjež, ne podgrijavajte ga. Još jedan plus je činjenica da ovo jelo spada u vegetarijansku prehranu, stoga možete razveseliti i one goste koji ne jedu meso.

Sastojci:

1 luk
2 velike žlice maslinovog ulja
450 g gljiva (narezanih)
350 g riže
150 ml suhog bijelog vina
1 l povrtnog temeljca
25 g maslaca
3 žlice parmezana (svježe naribanog)

Priprema:




Na laganoj vatri dinstajte luk na maslinovom ulju 10-ak minuta dok ne bude mekan i karameliziran. Pojačajte vatru i dodajte gljive. Pričekajte 3-4 minute dok ne budu lagano smeđe. U tavu dodajte rižu i dobro izmiješajte, sve dok riža ne počne upijati ulje.

Dodajte vino i konstantno miješajte, sve dok se vino ne upije i dok napola ne ispari. Za to vrijeme lagano kuhajte povrtni temeljac,a u rižu dodavajte po malo povrtnog temeljca.

Kuhajte i miješajte sve dok se tekućina ne apsorbira. Nastavite dodavati temeljac na isti način, konstantno miješajući, sve dok ne potrošite temeljac i dok riža ne omekša. Maknite posudu s vatre, umiješajte maslac i parmezan te poslužite vruće.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.