Coolinarka

RASPAMETIT ĆETE SE: Torta s lješnjakom i karamelom koja se topi u ustima!

Autor: Zlatko Govedić

Za ovu tortu morat ćete se malo pomučiti, ali vrijedi svaku sekundu uloženog vremena!

Sastojci za biskvit:

– 8 kom bjelanaca
– 140 gr šećera
– 160 gr pečenih mljevenih lješnjaka
– 2 žlice oštrog brašna
– 2 žlice kakaoa
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– 100 ml ulja

Fil:

– 1 l punomasnog mlijeka
– 8 kom žumanjka
– 300 gr bombona karamel lješnjak
– 160 gr gustina
– 170 gr šećera
– 100 gr maslaca
– 200ml slatkog vrhnja

Za natopiti biskvit:

– Malo mlijeka + žlica ruma

Ganache:

– 250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
– 100g kvalitetne čokolade za kuhanje
– 100g noisette čokolade

Priprema: karamel kreme:

Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.

Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu).

U posebnu posudu stavimo žumanjka, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudica.

Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudica).

Maknuti sa štednjaka i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti:

Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser.

Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanjka, miješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake i sve lagano spojiti.

Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno miješanje. Smijesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore.

Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir).

Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od pečnice nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Nastavak krema:

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati.

Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

Slaganje:

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela.

Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći.

Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa preljevom, dovoljno je tek par žlica), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

Ganache:

Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope.

Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći, piše Coolinarka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.