Recipeci.com

Raffaello cheesecake sa keksom: Ova torta spravlja se bez pečenja!

Autor: Zlatko Govedić

Raffaello cheesecake sa keksom okusom jako podsjeća na čuveni Raffaello desert, no keks u drugom dijelu kreme je ono što je meni najbolje u ovoj torti. Ustvari, kombinacija svega je upravo savršena! I zato ne čekajte i što prije napravite svoj primjerak ovog slatkog savršenstva; piše Recipeci.

Sastojci za podlogu:

300 g keksa (Mcvities, plazma, petit beure…)
180 g maslaca

Sastojci za kremu:

500 g krem sira
500 ml vrhnja za šlag
60 g kokosa
60 g mljevenog keksa

Sastojci za karamel preljev:

6 žlica kristal šećera
3 žlice kiselog vrhnja




Ostali sastojci:

250ml vrhnja za šlag

Priprema:




Za podlogu pomiješati mljevene kekse sa otopljenim maslacem. Natiskati dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24 cm.

Za kremu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Dodati šlag u krem sir pa dobro sjediniti mikserom. Masu podijeliti na dva dijela.

U jedan dio dodati kokos, u drugi dio dodati mljeveni keks.

Na utiskanu podlogu složiti prvo kremu sa kokosom, a odmah potom kremu sa keksom. Preko svega premazati tučeno vrhnje za šlag. Pospremiti u hladnjak dok pripremate karamel preljev.

Za karamel preljev otopiti u maloj posudi šećer dok ne postane potpuno tamne karamel boje. Nemojte ovo raditi na jakoj vatri kako vam šećer ne bi zagorio prilikom otapanja. Na tako dobiveni karamel staviti 3 žlice kiselog vrhnja pa uz miješanje na laganoj vatrici pustiti da se svi kristalići karamela otope. Prohladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje.

Karamel preljev staviti u vrećicu za ukrašavanje ili u običnu vrećicu za zamrzavanje. Odrezati vrećici jedan vrh pa uz pririskanje prstima istisnuti preljev preko torte u kružnim spirlnim trakama. Tada uzeti jednu čačkalicu pa od sredine povlačiti poteze prema van i obrnuto kako bi se dobio lijepi uzorak kakav možete vidjeti na fotkama.

Sve skupa još dobro ohladiti i poslužiti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.