fbpx

PRIPREMITE SAD, UŽIVAJTE ZIMI: Pekmez od smokava u vaš dom donosi miris tradicije!

Autor: Dnevno

Idealno za hladne zimske dane!

Sastojci:

5 kg svježih smokava

250 g šećera

1 vanilin šećer

150 g meda

naribana korica triju naranača

2 žličice cimeta u prahu (po želji)




1 žlica limunske kiseline u prahu

Priprema:

Na laganoj vatri rastopite šećer da dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.

Smokve izrezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda i nastavite ih kuhati na laganoj vatri 90 minuta.




Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.

Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operite, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.

Pekmez polako ulijte u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite tih naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.