Sirova torta od malina: Osvaja na prvi, osvježavajući zalogaj
PEKMEZ OD SMOKAVA: Oduševit će vas ova zdrava riznica vitamina i minerala
Ovaj recept se spravlja brzo. Možete ga jesti samog, na malo kruha ili kao desert nakon jela.
Sastojci:
5 kg svježih smokvi
250 g šećera
1 vanilin šećer
150 g meda
naribana korica tri naranče
2 žličice cimeta u prahu (po želji)
1 žličica limunske kiseline u prahu
KOLAČ OD SMOKAVA: Savršena kasnoljetna slastica!
Priprema:
Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.
Smokve isječene na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda i nastavite ih kuhati na laganoj vatri 90 minuta.
Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.
Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljno ih operite, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.
Pekmez polako ulijte u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite teglice naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.