Shutterstock

PEKMEZ OD SMOKAVA: Oduševit će vas ova zdrava riznica vitamina i minerala

Autor: Zlatko Govedić

Ovaj recept se spravlja brzo. Možete ga jesti samog, na malo kruha ili kao desert nakon jela.

Sastojci:

 5 kg svježih smokvi

250 g šećera

1 vanilin šećer

150 g meda

naribana korica tri naranče




2 žličice cimeta u prahu (po želji)

1 žličica limunske kiseline u prahu

KOLAČ OD SMOKAVA: Savršena kasnoljetna slastica!




Priprema:

Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.

Smokve isječene na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda i nastavite ih kuhati na laganoj vatri 90 minuta.

Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.

Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljno ih operite, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.

Pekmez polako ulijte u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite teglice naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.