Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
Ovo je trik za savršen čobanac – tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske
Čobanac je najbolji kada se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na prirodnoj vatri. Način pripreme po regijama se razlikuje ponajprije u odabiru mesa. Dok se negdje stavlja samo junetina, ili samo janjetina, nije neobično ni da se pomiješaju junetina, janjetina, pa čak i svinjetina.
Sastojci:
Po osobi treba uzeti 20 dag mesa, a omjer luk : meso neka bude 1:3.
- luk, fino usitnjen
- pelati rajčice
- feferoni
- crvena paprika
- sol
- papar
- lovor
- vino
Priprema:
Meso narežite na kockice otprilike 3 x 3 cm i dodajte ga dobro pirjanom luku.
Nastavite pirjati dok meso ne pusti vodu. Po potrebi dolijevajte toplu vodu da meso bude pokriveno. Malo posolite.
Pirjajte dok meso ne bude do pola kuhano, pa dodati rajčicu, nasjeckane ljute feferone (po ukusu), papar, lovor i još malo soli. Sve pirjajte dok meso ne omekša.
Na kraju dodajte vino i otklopljeno kratko prokuhajte da vino ispari.
Umjesto vode, čobanac je dobro nadolijevati toplim temeljcem pripremljenim od juneće kosti uz dosta povrća.